EU wil af van single use plastics

Tholen - De Europese Commissie wil single use plastics terugdringen en producenten verantwoordelijk maken voor de afvalfase van hun producten. Er komen, zo zou blijken uit een voorstel van de Commissie, ambitieuze inzameldoelstellingen die 'goed beschouwd alleen op basis van statiegeldsystemen zouden kunnen worden gerealiseerd'. Deze maand wordt het voorstel gepubliceerd, waarvan een concept eerder al gelekt is.


bron foto: PSF

Dat is de lezing van de Plastic Soup Foundation (PSF), die in een bericht op de website wederom aandacht vraagt voor de plastic vervuiling, die o.a. met het handhaven van de eenmalige plantentray in de hand gewerkt wordt. De sierteelt an sich krijgt het verwijt 'hardnekkig vast te houden aan de singel use tray', en Royal FloraHolland wordt nog eens gevraagd waarom de precieze bevindingen van een Life Cycle Assessment van een- en meermalige plantentrays, dat twee jaar geleden werd uitgevoerd door bureau Blonk Consultants, nog altijd onder de pet gehouden worden (meer info).

Consensus
Waar het precies heen moet met al dat plastic, daar bestaat geen consensus over. In een analyse van Trouw, die het concept ook bestudeerd heeft, wordt gewezen op het probleem van recyclen. Dankzij nieuwe technieken is het vaker mogelijk de olie, waar plastic van gemaakt wordt, weer terug te winnen. Mooi, maar door een plastic flesje niet in de berm te gooien maar het als brandstof de atmosfeer in te helpen is ook niet het ei van Columbus.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven