Burgemeester Zaltbommel maakt kennis met 'zijn' tuinbouwsector

Interim burgemeester van Zaltbommel Peter Rehwinkel, is in april gestart. Onderdeel van zijn ‘inwerkprogramma’ was een bezoek aan de Bommelerwaardse tuinbouwsector. “De tuinbouw is onlosmakelijk verbonden met de Bommelerwaard. Ik vind het dan ook erg interessant om kennis te maken met deze ondernemers.”

Hoe kijkt u terug op dit bezoek?
“Ik kijk terug op een enerverende en ook een indrukwekkende middag. Wat een ondernemerschap hebben wij hier in de Bommelerwaard! In totaal hebben we een bezoek gebracht aan 5 tuinbouwbedrijven, variërend van de bloemen (orchideeën) en de groenten (paprika’s) tot het zacht fruit (frambozen, aardbeien). We zijn op zeer enthousiaste wijze meegenomen in het reilen en zeilen van de bedrijven. Waar bij het ene bedrijf de leiding in handen lag van een veelal jonge bedrijfsleider, was bij het andere bedrijf sprake van een veel ingewikkeldere structuur met bijvoorbeeld een Raad an Bestuur of een Raad van Toezicht. De verscheidenheid - met toch gelijke ambities - is kenmerkend voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard. Het heeft mij een goede inkijk in de glastuinbouw opgeleverd.”

Wat vond u met name indrukwekkend?
“Met name de ondernemersgeest van de tuinders. Maar ook het feit dat de zachtfruit bedrijven zo in opkomst zijn en uiteraard ook de variëteit binnen de sector. Daar zit echt toekomst in. Prachtig. Indrukwekkend vond ik ook de manier waarop de ondernemers omgaan met het issue rondom huisvesting en personeel. Daar zijn ze zeer intensief mee bezig. Immers: zonder (goede) werknemers is er geen toekomst. En om deze werknemers te behouden, moet er goede huisvesting geboden worden. Een echte uitdaging, eentje waar wij als overheid natuurlijk ook over moeten meedenken.”

Hoe ziet u de rol van de overheid?
“Elkaar kennen is de rode draad die kenmerkend is voor de relatie tussen overheid en bedrijfsleven want als we elkaar kennen, weten we van elkaar wat we nodig hebben. Dat klinkt simpel, maar dat is het zeker niet. Het is echter wel een belangrijk aspect om samen wat te kunnen bereiken. Aan de ene kant vind ik dat we als overheid echt inzicht moeten hebben/krijgen in datgene wat een ondernemer drijft en wat de uitdagingen zijn binnen het ondernemerschap. Aan de andere kant zal het bedrijfsleven ook goed op hoogte moeten zijn van de ‘spelregels’; wat kan wel- en wat niet. We leven en/of werken tenslotte samen met elkaar in dit gebied. Daarom vind ik het ook goed dat PHTB is opgericht. Hiermee geven we een bestuurlijk karakter aan de uitdaging die er ligt: het realiseren van een mooi en veilig Bommelerwaard met voldoende ruimte voor de glastuinbouwsector. Door deze organisatievorm te gebruiken, is de kans van slagen groter.”

Voor meer informatie:
Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard
Hogeweg 11
5301 LB Zaltbommel
Postbus 10 002
5300 DA Zaltbommel
0418 681 700
loket@phtb.nl
phtb.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven