Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veerkracht Nederlandse bloemen- en plantensector blijkt uit groei eerste kwartaal 2024

Na een uitdagend jaar in 2023, vertoont de start van 2024 duidelijke tekenen van veerkracht binnen de Nederlandse bloemen- en plantensector. De veilingomzet van snijbloemen van eigen bodem via Royal Floraholland nam in het eerste kwartaal met bijna 6% toe, terwijl de export van bloemen en planten een groei van 4% noteerde in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2023. Eveneens toonde de veilingomzet van kamerplanten een lichte stijging, met cijfers die net iets hoger lagen dan het voorgaande jaar. Daarnaast lieten de tuinplanten een opmerkelijke groei zien met een toename van bijna 8% in hun veilingomzet, wat de positieve tendens in de sector bevestigt.

Export bloemen en planten
De totale exportwaarde van bloemen en planten bereikte begin 2024 ruim 2 miljard euro, een groei van ongeveer 80 miljoen euro in vergelijking met 2023. Hoewel de export van beide productgroepen aan het begin van het jaar slecht verliep, kwam de cumulatieve exportwaarde van bloemen al in februari boven die van het voorgaande jaar uit, met planten die pas in maart volgden. Extra uitdagingen zoals nieuwe fytosanitaire inspecties in het Verenigd Koninkrijk en onzekerheden in de sourcing van bloemen uit Kenia en andere Afrikaanse landen bleven de markt beïnvloeden. Desondanks was de vraag, gestimuleerd door feestdagen zoals Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag, Engelse Moederdag en Pasen, sterk, vooral in maart wanneer alle Paasaankopen werden gedaan.

Veiling snijbloemen
In het eerste kwartaal van 2024 steeg de veilingomzet van Nederlandse snijbloemen met bijna 6%, tot bijna 600 miljoen euro, een verbetering ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Deze stijging was voornamelijk te danken aan een toename in verkochte aantallen en betere prijsvorming, ondersteund door lagere energieprijzen en aanpassingen aan nieuwe teeltomstandigheden. Feestdagen stimuleerden ook hier de vraag en omzet in maart, ondanks een daling in het totaal aantal verkochte bloemen. Tulpen bleven de belangrijkste omzetbrenger, ondanks een lager aanbod, dankzij een significante prijsstijging.

Veiling kamerplanten
In het eerste kwartaal van 2024 was de veilingomzet van kamerplanten van Nederlandse bodem via Royal Floraholland net iets hoger dan in dezelfde periode in 2023, met een toename van 1,1% tot 517 miljoen euro. Ondanks dat het aantal verkochte producten met een half procent daalde, leidde een lichte stijging van de gemiddelde prijs met 1,6% tot deze omzetgroei. Seizoenseffecten zoals een vroege Pasen en Valentijnsdag, waarbij specifiek rode planten zoals potrozen en kalanchoe populair waren, hebben positief bijgedragen aan de verkoop, ondanks de uitdagingen door de naweeën van de energiecrisis.

Veiling tuinplanten
In het eerste kwartaal van 2024 steeg de omzet van tuinplanten van Nederlandse telers op Royal FloraHolland met bijna 8%, ondanks dat de gemiddelde prijs met 4% daalde door een toename van 12% in de verkochte aantallen. Deze groei werd mede mogelijk gemaakt door een vroege Pasen en lagere energieprijzen, wat resulteerde in een vroegere en sterkere aanvoer, vooral in februari waarbij de omzet met bijna 20% steeg. Belangrijke omzetmakers waren violen, primula's en bellis, terwijl camellia's en primula's minder presteerden.

bron: Agrimatie

Publicatiedatum: