Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Rust op de energiemarkt, reuring op de onbalansmarkt

Rond Pasen lag de TTF-gashandel even stil. Nu de handel weer is hervat op de toonaangevende Europese gashandelsbeurs, zakt de prijs weer richting de 25 euro per megawattuur. De daggasprijs opent vandaag, woensdag 4 april, op 26 euro per megawattuur.

De EPEX-dagprijs voor elektriciteit ligt na meerdere dagen met relatief lage (uur)prijzen woensdag op ruim 77,5 euro per megawattuur. Maandag en dinsdag was dat nog zo'n 42 euro.

Bij energiehandelsplatform Powerhouse voorspellen ze rust op zowel de elektriciteits- als gasmarkt gelet op de weersvoorspellingen. Zaterdag belooft zelfs zomers te worden, terwijl er genoeg wind is voor elektriciteitsopwekking zonder gasbehoefte. En anders zijn er ook nog de zonnepanelen die meedoen.

Energieleverancier ENGIE deelt ook een update. Daaruit citeren we: "Momenteel lopen de temperaturen op en is het legen van de buffers weer aan het omslaan naar het vullen van de gasbuffers in Europa. Aangezien Europa deze winter op recordniveaus is geëindigd zou het onder normale omstandigheden geen problemen moeten opleveren om de gasvoorraden gevuld te krijgen.

Er moet wel rekening mee gehouden worden dat er vanuit de Amerikaanse LNG terminal Freeport wat langer durend onderhoud nodig is wat de export enigszins beperkt. Verder is de vraag naar LNG in Azië toegenomen en is de prijs aldaar ook hoger geworden, wat het interessanter maakt om LNG naar Azië te verschepen in plaats van naar Europa."

Verder wijst men in de update op olie. De olieprijs toont voor derde maand op rij een stijgende lijn. Iets waarop ook BNR wijst, waar men van een exploderende prijzen spreekt.

Op de onbalansmarkt was het allerminst rustig rond Pasen. Daarop wijzen energiespecialisten op LinkedIn, waaronder Jean-Paul Harreman van EnAppSys. Hij stipt onder meer aan dat in de kassen de lampen aangingen en wkk's draaiden om het net te helpen balanceren.

Wat opvalt op de onbalansmarkt, is dat de landelijke netbeheerder TenneT steeds vaker moet wisselen tussen op- en afregelen, wijst Jan Willem Zwang van Stratergy in een terugblik op het eerste kwartaal van 2024 aan. In pogingen het net te balanceren schiet de prijs heftig heen en weer, omdat balanceringsacties te agressief zijn en een overaanbod snel omslaat in een tekort, meerdere keren achter elkaar.

In de Eerste Kamer willen BBB, VVD, PVV, JA21, Forum voor Democratie, SGP en 50Plus eerst meer informatie over de leveringszekerheid, voordat ze voor het wetsvoorstel kunnen stemmen waarbij de gaskraan in Groningen echt helemaal dicht gaat
Daarom heeft de Eerste Kamer besloten tot uitstel van de behandeling van het voorstel om de kraan definitief te sluiten, meldt de NOS.