Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"duidelijk plantstress en -recovery kunnen monitoren"

Prototypes ultrasoundsensor ondergaan nieuwe praktijktesten

Net iets meer dan een jaar is sensorbedrijf Plense Technologies officieel op de markt. Het bedrijf is volop onderzoek aan het doen met de ultrasoundsensor waarmee men de markt op wil. Wat daarbij helpt is vorig jaar een succesvol proof-of-concept is uitgevoerd bij het NPEC in Wageningen. Ook financiële steuntjes in de rug helpen de startup, deelt mede-oprichter Berend de Klerk.

De voormalig masterstudent richtte in februari 2023 het bedrijf officieel op samen met Thijs Bieling. In de proof-of-concept in Wageningen konden de sensorontwikkelaars duidelijk plantstress en -recovery monitoren tijdens een 20% uitdrogingsproef. "De resultaten waren boven verwachting en werden goed ontvangen."

Binnenkort komen de sensoren binnen die Plense Technologies eerst gaat testen op robuustheid en gebruik, zodat deze gemakkelijk in te zetten zijn in de teelt. "We hebben namelijk geleerd dat dit enorm belangrijk is voor telers." Al voordat ze officieel van start gingen, waren de sensorontwikkelaars actief op pad om kennis uit de praktijk te vergaren, zoals op de foto hieronder bij plantenkweker Vreugdenhil.

Berend en Thijs bij Vreugdenhil Young Plants

Actie koppelen aan sensordata
De sensoren wil Plense Technologies na de eerste eigen testen inzetten in verschillende commerciële- en onderzoekpilots, waaronder een onderzoekspilot samen met Delphy. "Hierbij gaan we kijken naar verschillende irrigatie-strategieën. Daarbij zullen we onze ultrasounddata leggen naast data over bijvoorbeeld vocht in de mat en EC. Bovendien meten we met onze ultrasoundsensor het microklimaat. Zo kunnen we onze ultrasounddata verder begrijpen en plantprocessen en -reacties kwantificeren. Dit maakt het makkelijker om daar ook weer een actie aan te koppelen, zodat de gebruiker weet wat die er mee moet."


Thijs bij de proef bij het NPEC

Substraattransitie
Momenteel zijn veel telers bezig om op alternatieven voor veen of steenwol te telen. Daarbij is (extra) behoefte aan inzicht in bijvoorbeeld vocht in de substraatmat. Berend herkent dat. "Onze sensoren kunnen telers hierbij goed helpen. Ze helpen het leerproces te versnellen, of het nou gaat om nieuwe substraten, overstappen naar een nieuw ras of naar LED of om energiebesparend, 'op het randje' telen. Om een nieuwe strategie te leren is het handig om eerst een woordenboek te hebben, en later zelfs een receptenboek. Met dit soort pilots proberen we dat woordenboek te ontwikkelen."

De huidige prototypinglocatie bij de botanische tuin van TU Delft waar de startup snel sensoren kan testen.

Woordenboek
Een andere ontwikkeling in de markt is de opmars van steeds slimmere software, gedreven door artificiële intelligentie. De sensorspecialist houdt de ontwikkelingen goed in de gaten. "We staan in goed contact met deze partijen en merken ook bij sommige partijen interesse om samen te werken. Echter houden we dit nu zelf nog even af, omdat we willen focussen op onze data beter begrijpen (het woordenboek ontwikkelen) voordat we dit soort samenwerkingen aangaan en samen recepten gaan ontwikkelen. Maar uiteindelijk zien we onszelf zeker een rol spelen in AI-gedreven teeltaansturing."


Op de prototypinglocatie gaan ze ook onderzoek doen naar 5G-integratie.

Onlangs is de startup uit Delft aangesloten bij het HortiHeroes-netwerk. Ook wist het nog jonge bedrijf financiering op te halen. "Samen met onze partner M91200 hebben we een MIT R&D-subsidie ontvangen." Verder zat de startup in de programma's van YES!Delft en StartLife. "Die hebben ons goed op weg geholpen in ons validatieproces."

Inmiddels is het team ook uitgebreid. "We hebben ondertussen een eerste werknemer. Ze heet Miranda en is als Data Scientist aangenomen." Naast Miranda hebben Berend en Thijs ook een aantal werkstudenten en afstudeerders aan zich weten te binden met Janyk, Tygo, Jasper, Laura en Paul. Belangrijk, juist na wat Berend hierboven beschreef: de focus ligt op eigen data beter begrijpen.


Het groeiende team van Plense Technologies

Voor meer informatie:
Plense Technologies
info@plense.tech
www.plense.tech