Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UV-deken Aquamar doet zijn werk bij Van der Wilt Gerbera's

Tholen - “Afgelopen week zag ik dat PSV UV-lampen van Phillips had laten installeren. Dit zou de lucht in de kleedkamers desinfecteren en daarmee besmettingen met corona tegengaan. Dat vond ik leuk om te zien, als een soort bevestiging. Zijn we die lui als tuinbouw toch mooi voor. Precies diezelfde lampen hebben we hier al drie jaar hangen en sinds die tijd zijn we vrijwel geheel van de fusarium af en is de meeldauw veel beter beheersbaar. En voor wat het waard is, niemand van ons heeft nog corona gehad.”


Maarten Kramer en Aad van der Wilt

De UV-deken op de tuin van Aad van der Wilt doet kortom zijn werk. Eerder werd bij de gerberakweker al een UV-ontsmetter in gebruik genomen. Enige tijd later – vanuit de gedachte ‘als het voor het water werkt dan zal het toch ook wel voor de lucht werken’ – volgden ook de UV-lampen. Met sales manager bij Aquamar Maarten Kramer nemen we een kijkje op de tuin in Mijdrecht.

Er hangen 18 modules, netjes verspreid over de ruim 3 hectare kas, wat op voorwaarde van een goede ventilatie precies voldoende is om de ‘deken’ van geïoniseerde deeltjes (die zwaarder zijn en daarom naar beneden zakken) over het gewas te leggen. De modules zijn geleverd en geïnstalleerd door producent Aquamar, met wie de kweker een onderhoudscontract heeft lopen. De toeleverancier heeft de bestaande lampen onlangs vervangen voor een nieuwere, ‘zwaardere’ variant.

De desinfecterende werking van UV-lampen kent men al langer dan vandaag. In de glastuinbouw wordt de techniek al enkele jaren gebruikt (m.n. in rozen en tomaten). Daarbuiten in verschillende industrieën en in bijvoorbeeld ziekenhuizen wordt het al veel langer toegepast. Daarnaast wordt het aangewend om bijvoorbeeld huizen te ontsmetten of tweedehands auto’s of allerhande gebruiksvoorwerpen. Een andere interessante toepassing is op de kippenboerderij, alwaar het de befaamde insecticide fipronil onschadelijk maakt.

Over de werking tegen micro-organismen is het laatste woord nog niet gesproken. Zouden mogelijk ook gunstige micro-organismen worden aangetast? Maarten durft het niet uit te sluiten, maar, vertelt hij, over het algemeen heb je in de kas van doen met monoculturen. Een gevolg daarvan is dat sommige plagen zich makkelijk in hoge concentraties kunnen manifesteren. Voor mensen zijn de deeltjes in niet te hoge concentraties bovendien onschadelijk, iets wat Aad zelf door een externe partij heeft laten verifiëren. “We maten in de kas 28 ppm, ver onder het wettelijk toegestane maximum. Ook heb ik met het RIVM gebeld, om te vragen wat nu die relatie is met corona. Is die er überhaupt, “helpt” het? Dat konden ze mij inderdaad bevestigen.”

Dat gezegd hebbende, houdt Maarten noch Aad UV voor een wondermiddel. Zoals menig teler zal beamen zit een betere teelt en een hogere kwaliteit in 1001 dingen. “Ik zat onlangs met mijn zoon aan tafel, om eens op papier te zetten wat we het afgelopen decennium zoal aan investeringen en verbeteringen hebben doorgevoerd. We kwamen maar liefst tot 30 structurele aanpassing. UV is er daar één van, maar”, besluit hij, “die gaat (er) ook niet meer uit.”

Voor meer informatie:
Aquamar
Maarten Kramer
E: maarten@aquamar.nl
www.aquamar.nl/uv-deken
 

Van der Wilt Gerbera
Aad van der Wilt
E: info@vanderwiltgerberas.nl 
www.vanderwiltgerberas.nl