Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel Groeneveld over de nieuwe bloemenlijn van Jamafa

"Het brengt ons zoveel rust en werkplezier"

Ongeveer drie weken werkt Seringen, Ilex en potplanten kweker Marcel Groeneveld met de splinternieuwe bloemenlijn van Jamafa. Hiermee is deze Aalsmeerder de tweede kweker die met deze nieuwe introductie, de Flowerline, aan de slag is gegaan. Sinds 2018 werkte hij al met de Jamafa Universeel sorteermachine en is tot op heden zeer tevreden met deze toevoeging. “Naast arbeidsbesparing, snellere verwerking en meer uniformiteit brengt deze combinatie ons zoveel rust en werkplezier”, zegt hij. BPnieuws was ter plaatse om een kijkje te nemen.


Kweker Marcel Groeneveld en Bas Goede van Jamafa voor de nieuwe FlowerLine.

Groeneveld is de zevende generatie van het bedrijf en teelt voornamelijk Seringen en Ilex, een goede combinatie omdat de seizoenen elkaar opvolgen. De teelt van Seringen is zijn corebusiness, maar het seizoen is nog niet van start gegaan - op het moment zit hij nog volop in de verwerking van Ilex. Dit zal tot eind december duren waarna de Ilex, die nu in de 0,5 ha kas liggen om te drogen, plaats maken voor de Seringen. Ook wordt er een gedeelte in de kas gebruikt voor de productie van potplaten.

Ilex verticillata
In de periode van oktober tot en met december worden de Ilex takken verwerkt. De Ilex verticillata, ook wel de winterbes genoemd valt onder de buitenteelt die begin oktober van start gaat. Groeneveld heeft 10.000 struiken die in 2 partijen om het jaar geoogst worden. De beshoudende takken (de vrouwelijke struiken) worden van de struiken geknipt waarna ze naar de kwekerij gebracht worden. In de kas worden de takken “te broeien” gelegd onder plastic. Binnen vier weken valt het blad eraf en blijven alleen de takken met de bessen over. Dan zijn ze klaar om verwerkt te worden.


Met de klok mee, het ‘broei-proces’. Linksboven liggen de takken nog onder het zeil, dan worden de bladeren er afgeschud en blijven de takken met bessen over (linksonder).

Verwerking - Sortering
De Ilex takken, maar ook die van Seringen, worden in de schuur verwerkt tot bossen en dit proces is sinds begin november volledig geautomatiseerd, van sortering tot het bossen. “Vroeger deed mijn vader de sortering, maar omdat hij een jaartje ouder wordt, zijn we gaan kijken naar een sorteermachine, nadat onze eerste machine aan vervanging toe was. We kwamen uit bij Jamafa die een sorteermachine heeft die allerlei soorten bloemen met behulp van een camera kan sorteren op steel-lengte en -dikte, besbezetting / bloemvolume en lengte besbezetting / lengte van de are. “Eerst was ik vrij sceptisch, maar na het zien van de machine bij een andere kweker hebben we de keuze gemaakt voor de ‘Jamafa Universeel sorteermachine’.”

Sinds 2018 werkt Groeneveld met deze machine en is zeer tevreden. “Ten eerste scheelt het enorm veel werk, we leveren veel uniformere bossen en hebben daardoor geen klachten meer ontvangen van de veiling, waaraan hij de meeste van zijn bloemen levert, of andere klanten voor wat betreft de kwaliteit.”

Hoe gaat de sortering in zijn werk? Groeneveld: “Er is slechts 1 persoon nodig om de machine te besturen. Nadat de machine is ingesteld op de sorteringscriteria (we kunnen 12 verschillende criteria invoeren) die we voor ogen hebben, kan begonnen worden door de stelen simpelweg in de bak te leggen aan het begin van de band. Daarna scant de camera de tak en wijst deze toe aan een bepaalde sortering.” Zie hieronder.


De Ilex wordt per tak in de bakken gelegd. Rechtsachter de 12 sorteervakken.


De camera gegevens.


De takken gesorteerd in de bakken. D.m.v. een krijtje kan de vooringestelde sortering op de computer makkelijk worden aangepast op de bak.

Verwerking – bloemenlijn
Na de sortering worden de bloemen gebost op de gloednieuwe bloemenlijn van Jamafa. Deze bloemenlijn, ook geschikt voor de verwerking van Seringen en vele andere bloemensoorten (met zowel een harde als zachte steel), heet officieel de FlowerLine en onderscheidt zich van andere machines door onder andere de stille verwerking. Voor het afsnijden van de bloemen wordt bij andere machines vaak gewerkt met een cirkelzaag, maar Jamafa heeft ervoor gekozen om met een combinatie-mes (een cirkelmes en een tegenmes) te werken. “Dit resulteert niet alleen in het geluidloos afsnijden van de takken, maar vermijd ook het verschuiven van de bos, wat je normaal ziet bij een cirkelzaag die bot wordt”, vertelt Bas Goede, Sales Manager van Jamafa.

De lijn gaat als volgt in zijn werk: Nadat de gesorteerde takken uit de bakken worden gehaald uit de sorteermachine worden ze in bosjes op de FlowerLine gelegd, waarna ze op maat gesneden en gebonden worden. Hieronder het proces stapsgewijs.


Vanuit de sorteringsbak worden een bepaald aantal takken samengevoegd.


De bos worden op de band gelegd. De band heeft een helling van 6 graden waardoor men beter het product kan zien en de lijnen die de lengte aangeven kan volgen. Door het gebruik van lijnen kunnen verschillende productlengten tegelijkertijd verwerkt worden.


Dan komt de bos langs de ‘roterende schaar’ waar ze geluidloos af worden gesneden.


Nadat de bos is afgesneden wordt deze direct 2x gebonden door een binder van Cyklop. “Wat op de markt standaard te koop is, gaan we niet nog zelf uitvinden, dan werken we liever samen en gebruiken we dat”, zegt Bas Goede.


De bos is nu klaar om gehoest te worden.


Na het hoezen worden de bossen op water gezet, klaar om naar de veiling te gaan.

Groeneveld is de tweede kweker die deze lijn nu gebruikt. Voorn Roses is de eerste, zie hieronder een video.

Meer rust en meer plezier
Door de toevoeging van de bloemenlijn is Groeneveld in de verwerking van 5 naar 3 man gegaan. Dit is een financieel voordeel, maar volgens de Aalsmeerse kweker niet de belangrijkste. “We hebben nu zoveel meer rust en werkplezier”, zegt hij. “Normaal bij de verwerking van de Ilex, voornamelijk in aanloop naar de Kerst, lopen we op onze tenen en moeten we alle zeilen bijzetten. Nu redden we het gemakkelijk. Daarnaast leveren we meer uniforme bossen, de camera in de Universeel sorteermachine is altijd objectief in tegenstelling tot het menselijk oog. Dit resulteert in een product met een hoge consistente sortering wat weer bijdraagt aan een betere kwaliteit en klantenbinding. Ook kunnen we met deze combinatie makkelijk de bossen aanpassen naar de wensen van onze klant.”

“En een betere sortering zorgt ook weer voor een betere prijs per sortering”, voegt Bas Goede eraan toe. “80 procent van de bloemen die het terrein van de kweker verlaten komen uiteindelijk terecht in boeketten. Door een slechte sortering zullen de boeketten er uiteindelijk ongelijker uitzien en zal er daardoor een verschil ontstaan in de verkopen bij de bloemist of andere partijen die boeketten verkoopt – de consument zal namelijk gaan voor het boeket met het meeste volume.”


Verderop, de eilanden waar de seringen groeien.

Seringenteelt
Naast de verwerking van de Ilex kregen we ook de kans om een kijkje te nemen verder in het bedrijf. Zoals gezegd, ook de Seringen worden verwerkt via de sorteermachine en bloemenlijn van Jamafa. De verwerking gebeurd op dezelfde wijze, maar de teelt is een verhaal op zich en zeer intensief. Het verkrijgen van een seringenbloem vereist namelijk een verloop van 16 stappen en er zijn momenteel maar 15 kwekers wereldwijd (voornamelijk gevestigd in Nederland) die dit product telen. Maar wat het zo een intensieve teelt maakt? Groeneveld geeft een korte uitleg. “De Seringen, sommige meer dan 100 jaar oud, worden geënt en daarna geteeld op 6,5 ha verdeeld over 28 eilandjes in de Westeinderplas in Aalsmeer (die direct grenst aan zijn achtertuin.) De teelt duurt twee jaar.


Met deze boot worden de seringen naar de kwekerij gebracht.

In de herfst worden de struiken losgemaakt van de grond en met de boot naar de kwekerij gebracht waar ze tot eind december buiten de kas zullen staan. De lege akkers worden weer bedekt met bagger om zo de hoogte van de akkers te behouden. In december worden de Seringen in kleine partijen naar binnen gebracht en wordt de temperatuur naar 36 graden gebracht. De bloem wordt hierdoor los gestookt. Na het oogsten worden de bloemen verwerkt en klaargemaakt voor de veiling. De kale struiken worden gesnoeid en teruggebracht naar de akkers op de Westeinderplas (voor een gedetailleerde uitleg van het gehele proces.” Zie de website)


De Seringen staan buiten bij de kas

Potplanten
Naast de Seringen en Ilex kweekt Groeneveld ook potplanten onder licht. “We hebben een WKK en de warmte gebruiken we voor de kas en het licht kunnen we mooi gebruiken voor de potplanten. Het is voornamelijk de hobby van mijn vader die ze dan weer verkoopt aan retailers door het land.”


De potplanten

Voor meer informatie
Marcel Groeneveld
www.marcelgroeneveld.nl

Jamafa
Bas Goede
+31 6 29056737
Email: sales@jamafa.com
www.jamafa.com