Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
boze kwekers klagen bij ACM

Verplichte milieucertificering maakt de tongen los

Tholen - Recentelijk hebben meerdere kwekers geklaagd bij de ACM, de Autoriteit Consument en Markt, over de hen door Royal FloraHolland opgelegde verplichting zich te certificeren. Bovenwettelijk, zo zeggen zij, meegaand in de waan van de dag en inconsequent.

We spraken met één van de kwekers die lid is van Facebookgroep 'Kwekers tegen verplichte certificering'*. Dit is geen club of vereniging, maar een groep individuele kwekers die zich zogezegd gepiepeld voelen door de coöperatie waar zij zelf eigenaar van zijn. De besloten groep telt 290 leden en bestaat, op een journalist of veilingmedeweker na, exclusief uit m.n. kleinere kwekers. In onderstaande vat hij de bezwaren samen.

Het ‘bovenwettelijke’ zit hem in het gegeven dat kwekers zeggen zich netjes aan alle (Nederlandse) wet- en regelgeving te houden. Daar worden ze bovendien op gecontroleerd, en ook laat men zich (verplicht, betaald) bijscholen voor het krijgen van spuitlicenties. Ook is de kleine teler, zo hij al een kas heeft, bijna per definitie geen grote vervuiler. De zon doet vaak het werk, verbruik van fossiele brandstoffen (in de zin van stookkosten) is laag tot 0.

Het tweede punt, de ‘waan’, zit hem in de wisselende ambities. Gechargeerd. Er was een tijd dat de bank bedrijven opriep een WKK aan te schaffen. Buurlanden schakelen versneld over op gas. Grote bedrijven kunnen alles maken en komen overal mee weg. Windmolens en Tesla’s brengen een stabiele energievoorziening in gevaar. Je hoeft er een Frans Timmermans niet mee lastig te vallen, maar de vraag is: heeft er iemand echt een idee?

Het verwijt van inconsequentie, tot slot, slaat grofweg op een tweetal zaken. Enerzijds stelt men vraagtekens bij invoer uit het buitenland. Daar gelden andere regels, die halen het nooit bij die van de NVWA, en ook is toezicht zelden vergelijkbaar. Toch wapperen zij evengoed met (dezelfde) certificaten. Anderzijds (en tot slot) wijst men op beleid m.b.t. kopers. Zit er één tussen die de kluit belazert en verzoekt men deze te weren, dan kan dat niet ‘want dat mag niet van het ACM’. Waarom de leden het vuur aan de schenen leggen maar de klanten hun gang laten gaan?

NB. De verplichting tot milieucertificering is tot stand gekomen op basis van ledenconsulatie en – na enig gesteggel en het plaatsen van wat kanttekeningen – met uiteindelijke instemming van de ledenraad.

*Naam bij redactie bekend

Beeld afkomstig uit deze animatie van RFH

Publicatiedatum: