Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brockhoff voorzien van nieuwe BLV Horturion-armaturen

Tholen - Van 600 watt naar 1000 watt, dat is een serieuze verbetering. Bovendien hebben nieuwere uitvoeringen, zoals uiteraard ook deze Horturion armatuur van BLV, een beter rendement. Een vervanging van de lampen stond dan ook al langer op de planning, de recente verhoging op de ODE was het laatste zetje. “Dit kost ons 135.000 euro op jaarbasis, dus onze motivatie zal duidelijk zijn: we willen zo min mogelijk stroom inkopen”.

We spreken met Barry Brockhoff, rozenkweker in Luttelgeest, en René Polak, sales manager bij BLV. De laatste, van origine Duitse fabrikant produceert sinds enkele jaren eigen armaturen, maar heeft ook de productie van de platen en alle andere onderdelen in eigen huis. “We kunnen daarom concurrerend zijn”, vertelt René, “en hebben, dankzij jarenlange ervaring en ontwikkeling, armaturen op de markt kunnen brengen die qua watt/µmol verhouding uiterst competitief zijn. Bovendien zijn ze gemiddeld 10-15% kleiner, waarmee de onvermijdelijke lichtafvangst wordt geminimaliseerd.”

Per 1 januari dit jaar is de beruchte heffing op de inkoop van elektra, de zogeheten ODE, verhoogd. Met uitzondering van de allergrootsten zijn met name telers die belichten de pineut. Zo ook Brockhoff. “Deze investering gaat ons helpen een nog betere kwaliteit rozen te kweken. Daarnaast helpt het ons minder stroom in te kopen, omdat de efficiëntie van de nieuwe armaturen een stuk beter is. Tegen evenveel stroom hebben we 20% meer output, waardoor we tegelijkertijd ook in uren 20% terug kunnen.”

Een ander logisch gevolg van de (in de woorden van Sjaak van der Tak) ‘exorbitante’ verhoging van de ODE is het weer (extra) aanzwengelen van de WKK. Zijn tuinders de laatste jaren geprikkeld minder gas te gebruiken, door deze maatregel gebeurt in feite het omgekeerd. “Omdat we korter belichten zijn we nu minimaal 6 uur donker. Maar omdat we twee tuinen hebben en we deze als het ware mooi achter elkaar aan kunnen laten lopen, kunnen we de WKK nu 24 uur later draaien. Dat was eerst een uur of 18. We verbruiken dus meer gas, maar sparen er een deel inkoop van elektra mee uit.”

LED
De afgelopen tijd heeft de kweker uiteraard ook gekeken naar LED, maar dat is, zo zijn beide heren het erover eens, nog geen optie. In elk geval niet in de rozen. Er worden proeven gedaan, zoals in de onderzoekskassen in Bleiswijk, maar rozentelers met alleen LED zijn er niet. Of in elk geval nog niet. “Het is nog volop in ontwikkeling”, vertelt René. “Daarnaast mis je met LED de warmte, en daarnaast is het vooralsnog ook gewoon niet te betalen. LED is in aanschaf een factor 3 à 4 hoger dan standaard HPS-lampen.”

Wie weet wat de toekomst brengt. Misschien is belichting ooit vergelijkbaar met moderne bemesting, waarbij de teler zelf mengt en finetunet, of misschien is het wel gewoon één ‘ding’ met één knop, dat precies doet wat het zou moeten doen zonder dat de teler er verder zijn hoofd over hoeft te breken. Barry zal het in zekere zin een zorg zijn, met de nieuwe armaturen zit de kweker er voor de komende jaren weer warmpjes bij.