Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In de 'wasstraat' bij Emsflower

Emsflower is met drie productielocaties in Nederland en Duitsland en 87 hectare glas een enorme pot- en perkplantenkwekerij. De kwekers zijn niet vies van een stukje innovatie en duurzaamheid en dus mocht in Emsbüren, waar in het kader van het BioPower-project veel in duurzame energie is geïnvesteerd, een stukje duurzame wasautomatisering niet ontbreken, zo laat Cherique Kranendonk van Unifortes in onderstaand verslag met video zien.

1200 trays per uur
De kwekers maken gebruik van een volledig automatische wasmachine inclusief waterfiltratie. Zo staat er een UNI-W750.70HP voor het wassen van x-trays. De capaciteit van die machine is ongeveer 1200 trays per uur.

Geen standaard machine, vertelt Cherique, maar een wasser uitgebreid met hogedrukmodule voor het verwijderen van hardnekkige vervuiling en algen een papierbandfilter voor de filtratie met 50 micron van het waswater van de eerste tank en die van de hogedrukmodule.

Eerst een voorwas
Nadat de trays ontstapeld zijn worden de trays automatisch aangevoerd. Ze gaan eerst door de voorwaszone waarna ze aankomen bij de hogedrukmodule. "Hier wordt middels hoge druk het grove vuil verwijderd, waarbij je moet denken aan pluggen die nog niet verwijderd zijn maar ook algen die op de trays zijn gaan groeien."

Al het waswater wat in deze twee secties wordt gebruikt, wordt hergebruikt. Het water wordt namelijk opgevangen en naar het reservoir van de voorwaszone geleid, legt Cherique uit. "Met een vuilwaterpomp wordt het water uit dit reservoir naar het filter gebracht."

Alleen gefilterd water
Er zijn tal van verschillende filtratiemogelijkheden maar Emsflower koos voor het papierbandfilter, weet Cherique. "Deze zorgt voor een zeer fijne filtratie tot 50 micron waardoor het water weer perfect herbruikbaar is voor de voorwas. Het voordeel ligt hem vooral in de langere herbruikbaarheid van het waswater – door het fijne filtreren wordt de standtijd van het waswater verhoogd." 

Volledig gedesinfecteerd
Na een zijstapje terug naar de hogedrukmodule. Na deze wasstap volgen nog twee hoofdwassecties, waar al het loszittende vuil weggespoeld wordt en de trays zichtbaar schoon bij de laatste stap aankomen: de desinfectiemodule. "Emsflower desinfecteert haar trays met Menno Florades, waardoor de trays niet alleen zichtbaar schoon maar volledig gedesinfecteerd terug het productieproces in kunnen."

Afsluitende inspectieronde
Na het wasproces worden de trays nog gecheckt op defecten. Alle defecte trays worden geëlimineerd en nogmaals gecheckt of ze terug het productieproces in kunnen. Na de inspectieronde op defecten worden de trays weer gestapeld en worden ze in stapels op pallets klaargezet voor hergebruik. 

Voor meer informatie:
Unifortes
info@unifortes.com 
www.unifortes.com