Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje op de FlowersExpo in Moskou

Tholen - Het is bijna onwennig, zo zonder pijlen, anderhalve meters, mondkapjes. Op het eerste gezicht verschillen de beelden van de FlowersExpo Moskou - gisteren zo'n 4.000 bezoekers - daarom nauwelijks met die van voorgaande edities. Het grote verschil is echter dat er, op mogelijk een avontuurlijke handelaar na, geen buitenlanders zijn, en dat er daarom ook minder stands, en vooral ook minder bezoekers zijn.

Toch doet men een aardige poging dat buitenland bij de beurs te betrekken. Enerzijds ís er een beurs, dus heeft men langs virtuele weg iets om te laten zien. U kunt de hele dag door kijken naar een live stream, waarin Jan en alleman aan het woord komt. Een verslaggever houdt standhouders en bezoekers een microfoon onder de neus, terwijl midden op de beursvloer een ander met de organisatie en mensen uit de sector om tafel gaat. Op schermen op de beurs zelf worden live sessies en interviews uitgezonden, die bovendien ook online te volgen zijn.


Veel belangstelling voor het bloemschikken

Tijdens de live stream is voorts veel aandacht voor de voor de Oost-Europese bloemenbeurzen karakteristieke bloemistenshows. Daarnaast wordt zendtijd ingeruimd voor presentaties en ook komt er een enkel promofilmpje voorbij (met daarin een sterrenrol voor Warja Abrosimova, marketing manager bij Dekker Chrysanten, die op haar beurt een hele batterij Nederlandse chrysantenkwekers bij de Russische (eind)klant op het scherm krijgt).


Warja Abrosimova op bezoek bij verschillende chrysantenkwekers in Nederland (waaronder Barry Middelburg van Zentoo, Guus van Leeuwen van Vannova, Hein van Wordagen van Van Wordragen Flowers en John van der Westeringh van Westeringh Flowers), 

Deze stream is hier terug te zien. Voor de livestream van vandaag, zie hieronder: 

Seminars
Tegelijkertijd zijn er seminars, waarvoor men moet registreren via de website. Zo kwam de Russische importeur 7 Flowers, vertegenwoordigd door Dmitry Vorontsov en Olga Gad, uitgebreid aan het woord over de Russische markt. Dit bedrijf levert vanuit hun Cash & Carries in Moskou, Sint-Petersburg en Novosibirsk bloemen en planten naar duizenden bloemisten door heel Rusland. Begin maart liep de handel nog altijd goed, zo vertellen zij, waarop in de tweede helft van maart en vervolgens ook in april de markt inzakte. Verkopen trokken echter in mei al weer aan en vanaf toen is de handel goede zaken blijven doen. Er is zelfs goed geld verdiend, omdat het aanbod vanuit verschillende landen en vanuit verschillende productgroepen (tijdelijk) lager was.


Vlnr boven: Renee Snijder van Jungle Talks, Dmitry Vorontsov en Olga Gad van 7 Flowers en Ed Smit van Jungle Talks. Onder: Henk de Jong van Decorum, John Elsgeest van Flower Circus en Anna Smerkalova van Podosinki. Het webinar werd voorgezeten Renee en Ed van Jungle Talks, en werd georganiseerd in samenwerking met AIPH, FlowersExpo en FCI.

Ook lijkt men positief gestemd over de toekomst. Men ziet een verschuiving van bloemen als gift of event item naar bloemen voor persoonlijk gebruik. Ook ziet men, zoals overigens overal in de wereld, een verschuiving naar meer internetverkoop. Bovendien verwacht men niet dat deze ontwikkelingen zomaar teruggedraaid worden, hoe de situatie rondom de pandemie zich verder ook ontwikkelt.

Deze ontwikkelingen werden nog eens onderstreept door Henk de Jong van Decorum, en ook de Russische rozenkweker Anna Smerkalova van Podosinki kwam aan het woord. Zij kweekt rozen in een 9 hectare grote kas net ten noorden van Moskou. In maart was deze kweker (gelukkig) net aan het herplanten, vertelt Anna, waardoor de productie al lager was toen de quarantaine periode in midden maart begon. Toch heeft men ook hier nog zo’n 300,000 stelen moeten weggooien. Met een min of meer gedwongen versnelde overschakeling naar online verkoop werd hier een mouw aan gepast. Een ander ‘quarantaine probleem’ was het vraagstuk m.b.t. personeel. Dit komt voor een belangrijk deel uit landen als Oezbekistan en Turkmenistan, en vanwege allerlei reisbeperkingen ontstond een een tekort aan handen.

Netto kan men concluderen dat zelfs een pandemie de Russische liefde voor bloemen niet de kop in weet te drukken. Zijn ze duur, dan zijn ze maar duur of worden er voor goedkopere varianten gekozen. Tegelijkertijd zal dit, zo merkt bijvoorbeeld ook John Elsgeest van Flower Circus op, de lokale productie verder in de hand werken. Over de laatste jaren is het aantal rozenkwekers in Rusland toegenomen, qua hectare zit men nu al op meer dan in Nederland. Die groei zet vermoedelijk door, in rozen maar ook in andere gewassen.

Hieronder nog een aantal foto's van de beurs: 

Klik hier voor meer informatie over de FlowersExpo Moskou