Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Blue Velvet van Penning Freesia wint Jan Goemans Freesia Trophy

Tholen - Leuk weetje is dat Corona ook een oud freesia ras is. Eind jaren ’70 hadden verschillende telers het soortje in productie. Een lang leven bleek hem echter niet beschoren; het ras bleek erg virusgevoelig.


Marko Penning met de trophy en de Blue Velvet

Het is allicht een passende anekdote om een toch wel bijzondere bijeenkomst in te luiden. Gisteren werd, wegens omstandigheden in zeer bescheiden gezelschap en op anderhalve RIVM meter, op het bedrijf van Penning Freesia voor de 43e keer de Jan Goemans Freesia Trophy uitgereikt. Deze beker wordt jaarlijks door een keuringscommissie toegekend aan het meest veelbelovende freesiaras. De prijs is dit jaar voor Blue Velvet, een enkelbloemig ras uit de veredelingskeuken van Penning, en een variëteit dat, te oordelen naar de mening der freesiageleerden, met kop en schouders boven de concurrentie uitstijgt.

De laatste jaren is de uitreiking de kers op de taart bij de bijeenkomst van het freesiavak in de Keukenhof. Het hele vak is dan uitgenodigd in de freesiashow in één van de paviljoens van het park en er zijn prijzen te vergeven voor beste kweker, mooiste vaas, beste enkele, beste dubbele, etc. Omdat de proef dit jaar echter wel gewoon doorgang vond – bij Firma M.C. Zwinkels Zn. in Poeldijk werden van de 14 inzendingen naast een tiental referentierassen 100 knollen gepland, en de groei en bloei is door de voorzitter van de keuringscommissie Vincent Kuijvenhoven trouw gemonitord – werd besloten de prijs dan ook, ondanks de beperkende omstandigheden, uit te reiken.


Vincent Kuijvenhoven, voorzitter van de keuringscommissie, overhandigt de beker aan Marko Penning

Blue Velvet is, zo oordeelt de commissie, de beste van de klas in blauw. Hij werd in 2007 al gekruist, blijkt een goeie resistentie tegen fusarium te hebben en is voor een blauwe bovengemiddeld snel te vermeerderen. Daarnaast scoort hij op alle punten – aantal haken, takken, bloemen, bloei, geur, vaasleven, kralen en waar men al niet op let – uitstekend. Grappig genoeg schijnt hij bovendien veel te lijken op de Côte d’Azur, de eerste winnaar van Trophy en een ras dat het zo’n 30 jaar volgehouden heeft.


Blue Velvet

De Jan Goemans Freesia Trophy wordt al uitgereikt sinds 1977. Jan Goemans, een Hollander woonachtig in Spalding, Engeland, domineerde in zijn tijd de freesiaveredeling. Misschien wel 90% van alle toen commercieel geteelde rassen wereldwijd kwam uit zijn verdelingskeuken. De gebroeders Penning, beiden kwieke tachtigers en op de achtergrond nog altijd steun en toeverlaat voor hun zoons en huidige directie Peter en Marko Penning, kwamen er elk jaar wel eens kijken. De naam Goemans is inmiddels, voor wat betreft de freesiaveredeling, historie, maar met het uitreiken van deze Trophy wordt zijn herinnering nog altijd levend gehouden.

De markt ziet er overigens wel even anders uit dan toen. De eer wordt nu feitelijk verdeeld onder drie partijen: Penning, Hofland en Van den Bos (die de soorten van Royal van Zanten in de markt zet). Daarnaast zijn er een paar telers die op kleine schaal wat eigen soorten voeren en bestaat het vak nu uit ongeveer 60 telers. Dat waren er in de jaren ’70, de ‘gelegenheidstelers’ meegenomen, wel 1200, en ook waren er nog een aantal inmiddels verdwenen veredelaars. De krimp is te danken aan een combinatie van factoren: een arbeids- en energie intensieve teelt, weinig opvolging en aanwas (het staat iedereen vrij maar praktisch gezien stap je niet zomaar in), en een moordende concurrentie met andere bloemen (die nu eenmaal goedkoper zijn te produceren).


Corona in beeld: een vak niet geoogste bloemen

Toch is de freesia zeker niet afgeschreven. De huidige crisis, die Penning niet in de koude kleren zal gaan zitten – veel bloemen zijn niet geoogst, als het jaar verder normaal verloopt schat men zo’n 30% omzetverlies, maar van de andere kant: wat brengt straks het najaar? – biedt ook mogelijkheden. “We zijn in onze winkel aan huis gaan verkopen en we stonden echt versteld van de belangstelling”, besluit Marko. “Mensen kwamen van heinde en verre, men vindt het prachtig en vraagt waarom ze het nergens tegenkomen. Daarom, en omdat we de laatste jaren echt een kwaliteitsslag gemaakt hebben, zijn we er echt van overtuigd dat dit gewas toekomst heeft.”

Voor meer informatie:
Penning Freesia
www.penningfreesia.nl