Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
kleine rondgang door de NLse en Vlaamse sierteelt

"Heel weinig voor 30% is écht heel weinig"

Tholen - België is, zoals Spanje en al wat langer Italië, per vandaag op slot. De buitengrenzen van Schengen zijn gesloten, daarbinnen wordt het vrije verkeer van goederen en personen steeds meer aan banden gelegd. Zo is bijvoorbeeld ook Rungis, de groothandelsmarkt in Parijs, sinds gisterenavond voor bloemen en planten gesloten. "Kon ik begin van de week nog wat verkopen, nu heb ik praktisch geen handel. 0”, vertelt een plantenkweker. We legden ons oor te luister bij kwekers en handelaren door het land voor de laatste geluiden uit de markt.


Foto: de bloemen challenge van Van der Ende gaat viral, bedrijven kopen en masse bloemen voor hun collega's om de kwekers een hart onder de riem te steken

Supermarktplantje
Kleinere ‘supermarktplantjes’ worden nog verkocht. "Het is minimaal, 30% van wat we normaal zouden doen”, vertelt Anita Kap van Kwekerij Freek v.d. Velden, “en helaas is Renewi onze grootste klant, maar er zijn wat orders. De meesten kleiner, een aantal afzeggingen, maar toen toch ook één die er juist wat bij wilde. Vooralsnog zijn ook de Nederlandse tuincentra open en de gerbera brengt, juist nu, extra kleur in de tuin.”

Topische planten
Met tropische planten blijft men echter zitten, en niet alleen vanwege het mooie zonnetjes buiten. Ron van den Bosch uit Berkel en Rodenrijs moet denken aan de laatste crisis, die van 2008. “Die was van een totaal andere orde natuurlijk, maar ondernemers kunnen allicht een aantal lessen van toen meenemen. Zo ga je alle processen nalopen, zet je dingen on hold die geen prioriteit hebben en kijk naar je naar je ruimte en wat al ja al dan niet kwijt kunt of misschien op den duur moet weggooien.”

In de orchideeën zijn de prijzen dramatisch. “Richting Engeland en richting Oost-Europa en Scandinavië (met uitzondering dan van Denemarken) gaat nog iets, andere landen zitten helemaal dicht", horen we van Micha Groothuizen van Levoplant. "Vanaf vandaag zijn we voor het eerst planten aan het storten want we moeten door in de productie. We kunnen alleen maar hopen dat het sociale en economische leven z.s.m. weer op gang komt.”

Handelsbedrijven open of dicht?
De handel ligt op zijn gat, waarop verschillende partijen uiteenlopend reageren. “We moeten gigantisch afschrijven en veel inventaris gaat de bak. Maar, zolang de veiling op en is blijven wij ook open", vertelt Theo de Mooij van Hoven & De Mooij. "Wij zien voor ons een stukje verantwoordelijkheid weggelegd naar zowel de kwekers als naar onze klanten, detaillisten en bloemisten, om die zoveel als mogelijk nog bij te staan. Daarnaast zijn er nog altijd markten open; Nederland, voor een deel Duitsland (hoewel het daar voortdurend wisselt, zo hoorden we van een klant dat zijn winkel dicht moest maar nu is hij aan huis bezorgen, wat wel mocht); en ook op Rusland en het Oostblok sturen we nog bloemen. Daarnaast helpen wij enkele collega-handelen die fysiek niet hier kunnen zijn met het schouwen en handelen van  handel.”

Royal FloraHolland heeft een lijntje met het Ministerie van Landbouw en geeft geregeld updates per exportland. Het jongste overzicht vindt u hier.

België
België is per vandaag in een een tot verbeelding sprekende lock-down. Het meest urgente probleem ligt bij de telers, toeleveranciers volgen uiteraard. Elien Pieters, zaakvoerder bij Gediflora, houdt vooralsnog het hoofd koel. "We hebben nog toevoer van ons stekmateriaal en in die zin gaat onze productie zo goed en zo kwaad als het gaat door. Bovendien is de bolchrysant meer een product van de nazomer en zal de situatie op enig moment toch ook weer ten goede moeten keren. Maar voor nu kan het uiteraard elke dag anders zijn. We proberen zelf de rust te bewaren en dat ook naar onze eigen medewerkers uit te stalen.”

De Vlaamse branchevereniging AVBS kwam zojuist met een update voor de Vlaamse sierteeltindustrie. In een voorlopige schatting raamt zij de schade €134,58 miljoen. U leest verderop in deze nieuwsbrief meer over de ontwikkelingen in Vlaanderen.

Snijbloemen
Gistnerenavond op de NOS mochten Marco van Zijverden en Steven van Schilfgaarde het land vertellen hoe het nu toegaat in onze sector. Ook zagen we Arie van den Berg die namens de (snijbloemen)kwekers liet zien welk een drama zich bezig is te voltrekken (link). Dit beeld zien we van alle kanten bevestigd. "Alleen van de zwaarste kwaliteit heb ik nog wat stelen kunnen slijten", vertelt een chrysantenkweker die niet bij name genoemd wil worden. "Maar we moeten veel weggooien. En 30% van heel weinig - is echt heel weinig."

Noodmaatregelen
Het laatste devies is; lees de informatie over de noodmaatregelen die de overheid op dit moment treft. Deze zijn niet alleen zeer welkom, zo weten bijvoorbeeld John Celie en Steven van Schilfgaarde, maar bittere noodzaak. Arbeidsverkorting; tegemoetkoming loonkosten; borgstellingen en rentekortingen; uitstel van betalingen en verlaging van boetes; verruiming van de regeling Garantie Ondernemersfinanciering; sector-specifieke compensatieregelingen en meer.