Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het wordt nu al nijpend

Tholen - Ruim 8000 trolleys schoon, prachtig product naar de *. De economische consequenties van de corona paniek gaan de sierteelt in al zijn facetten zeer hard raken. Er wordt voor de komende twee maanden gewag gemaakt van 5 miljard euro schade aan de tuinbouw, een raming vanuit de topsectoren, LTO, Royal FloraHolland en andere instanties, die reeds de koppen bij elkaar gestoken hebben en bij de overheid de vraag om directe verstrekking van een noodkrediet ter waarde van 2 miljard euro op tafel hebben gelegd.

De handel staat praktisch stil, 'veilingmeesters zitten met tranen in de ogen' (quote Steven van Schilfgaarde voor de camera van WOS), de beelden van telers die met de grasmaaier door de zomerbloemen gaan of de karren die buiten in het overigens mooie zonnetje staan te wachten op de versnipperaar doen pijn. De veiling draaide vandaag beter dan gisteren, omdat kamerplanten en tuinplanten zich goed hebben gehouden aan het gebod minder aan te voeren. Ook snijbloementelers voerden de helft minder aan t.o.v dezelfde dag een week eerder, maar dit was nog altijd beduidend teveel. Voor morgen zegt men daarom scherper toe te zien op een 30% aanvoer t.o.v. woensdag vorige week, voor kamerplanten is eveneens de aanvoer naar 30% naar beneden bijgesteld. Klik hier voor de precieze verordening.

Het wordt bij ons geen algehele lock-down, zo kondigde Mark Rutte gisteren aan, u mag ‘gewoon’ de deur nog uit. Dat in tegenstelling tot Italië, Spanje, Frankrijk of delen van China, maar weer in weerwil van andere landen zoals het VK, waar men vooralsnog het hoofd iets koeler weet te houden. Het nieuws veranderdhter voortdurend, grenzen gaan open en weer dicht, wat gisteren mocht kan vandaag niet meer en andersom. Vanaf nu, klokslag 12 uur, zijn de buitengrenzen van het Schengengebied voor dertig dagen dicht gaan. Dat valt grofweg samen met de EU, met daarbij Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland, maar exclusief het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Bulgarije, Roemenië, Cyprus en Kroatië. Deze landen worden opgeroepen mee te doen. Wat precies verstaan wordt onder sluiten is dan weer niet exact bekend; het betreft ‘niet-noodzakelijk’ vervoer personen, zo zei Ursula von der Leyden, voorzitter van de Europese Commissie, met uitzonderingen voor diplomaten, mensen met familie over de grens en het vrije vervoer van personen met vitale beroepen. Het vervoer van goederen die de primaire levensbehoeften betreffen zijn uiteraard ook vrijgesteld.

Pak kansen waar ze zich voordoen
Blijf alert, is daarom een belangrijk devies. Met name Duitsland was gisteren bijzonder wispelturig. Was Landgard overdag gesloten, om 16 uur meldden ineens een aantal klanten zich met bestellingen, zo vertelt een handelaar ons. Het Duitse tuincentrum Obi zou een sluiting hebben aangekondigd, maar een andere keten zou juist de deuren weer geopend hebben, zo meldt een ander. Nu het zonnetjes schijnt en mensen zich thuis zitten te verbijten, is het idee van een beetje tuinieren niet al te ver gezocht. Er zijn geen winnaars hier, vertelt een plantenkweker, je weet niet waar je goed aan doet; en weer een ander meldt alleen op Engeland nog wat verkocht te hebben (wie tot nog toe handel op contract op Engeland had kon zich wat dat betreft in de handen wrijven), maar ziet het nu, na deze laatste paar orders, droevig in. Een snelle verbetering van de situatie lijkt er niet te komen, iedereen spreekt zijn hoop uit dat de overheid snel over de brug komt.

Wat is er al niet afgelast? Praktisch alle evenementen - Tulip Trade Event, Keukenhof, alle beursjes en samenkomsten en plekken van samenkomst - en natuurlijk ook de buitenlands beurzen als de Flower Expo Ukraine en de IFTEX Kenia. Het coronavirus heeft ook in het Afrikaanse zijn eerste officiële besmettingen genoteerd en zo de Europese paniek gerechtvaardigd is, hoeveel te meer moet men daar niet vrezen voor slachtoffers?

Buiten Europa
Over Kenia gesproken, of er momenteel nog bloemenvluchten in de lucht zijn is niet helemaal duidelijk, maar veel kan het niet zijn. Het advies is deze zoveel mogelijk aan de grond te houden, omdat versturen alleen maar meer geld kost. Van de grofweg 5 miljoen rozen (alle aanvoer samen) die gisteren op de klokken kwam draaide de helft door, de andere helft ging voor een middenprijs van 7.8 cent van de hand.

Over de plas, in Noord- en Zuid-Amerika, lijkt men een paar dagen achter onze breedtegraad aan te lopen. De Expoflores, de Ecuadoraanse vereniging van bloemenexporteurs, meldt ons een 60% daling in de vraag. Telers hebben zich massaal tot de overheid gewend met de vraag te hulp te schieten voor wat betreft het netjes onderbrengen van personeel. Een verbetering van de situatie wordt ook daar op korte termijn niet voorzien.

Koop een bloemetje
Dit artikel is niet af, we zullen er de komende tijd ongetwijfeld nog lange paragrafen aan vast moeten breien. Heeft u aanvullingen, correcties of berichten die wij voor u kunnen delen, laat het ons weten. En koop een bloemetje (en geen plee papier, 150 min het aantal rollen in huis is je IQ, zegt men).

beeld: Jordi Iglesias