Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwjongeren Oostland groeit jaar na jaar:

"De toekomst van de tuinbouw moet tenslotte ook gezellig zijn"

Tholen - Wat is er aan de hand met de ODE? Wat moet je weten van de stikstofregeling? Hoe gedraagt licht zich boven planten? En wat is het belang van samenwerking in de tuinbouw? Die onderwerpen staan onder andere op de agenda van de Tuinbouw Jongeren Oostland. Gemiddeld komen er zo’n 40 tot 50 jongeren van tussen de 16 en de 35 op de bijeenkomsten af, die standaard afgesloten worden met een borrel. “We willen informatie delen op een gezellige manier”, vertelt Pieter Ammerlaan. Sinds afgelopen zaterdag is hij voorzitter van de club. Daarmee volgt hij Stefan Hendriks (Plant Company) op, die de afgelopen jaren de organisatie zag uitgroeien tot 150 leden.


Pieter Ammerlaan, gisteren op de HortiContact


Bijeenkomst vorig jaar bij Anthura, waarbij de vraag 'Samenwerking... kost een berg, maar wat levert het me op?' centraal stond

Krimp vs groei
De groei van de Tuinbouw Jongeren komt totaal niet overeen met de krimp waar de tuinbouw als geheel mee te maken heeft. Dat uit zich ook bij de Tuinbouw Jongeren: waar voorheen met name tuinderszoons op de avonden afkwamen, bestaat de vereniging nu ook veelal uit jongeren die een tuinbouwgerelateerde opleiding volgen of die werken in de toelevering. Ook Pieter zelf, geboren in een telersfamilie, is na een opleiding aan de HAS en een master aan de Harper Adams University in Engeland inmiddels werkzaam bij kassenbouwbedrijf Havecon. “Er zijn simpelweg minder tuinbouwbedrijven, dus ook minder jonge telers”, verklaart hij. “We zien dat het aantal leden uit de zijtakken blijft aangroeien.”

Voor de bijeenkomsten betekent dat soms wel een aanpassing – want het programma moet voor iedereen toegankelijk zijn. Toch blijft de kern behouden: De helft van de bijeenkomsten vindt plaats op een tuinbouwbedrijf, de andere helft bij een toeleverancier – mits het inhoudelijk interessant is voor de jongeren. Steeds meer bedrijven zien de organisatie als mooie kans om zich te presenteren aan jongeren die aan het begin van hun carrière staan. “We proberen echt de focus op inhoud te leggen en niet op een commercieel praatje”, vertelt Pieter. “We komen graag bij toeleveranciers, maar dan moeten ze wel een inhoudelijk verhaal vertellen. We willen praktische zaken bespreken.”

Dat doen ze om de bijeenkomsten voor de leden zelf interessant te houden en toch ook om eventuele aanwas van buitenaf aan te trekken. “We zien ook dat er meer jongeren nodig zijn in de sector en dan gaat het uiteindelijk wel om de toekomst van de tuinbouw als geheel”, vertelt Pieter. “Groei van de Tuinbouw Jongeren is voor ons geen doel op zich, maar we willen zeker laten zien dat de tuinbouw geen saaie, stoffige industrie is. Jongeren zijn altijd welkom om een avond te komen kijken. En lidmaatschap is het eerste jaar gratis, dankzij sponsor Rabobank.”


Het zevenkoppige bestuur - hier nog inclusief Stefan Hendriks en exclusief Niels Jacobs, die er sinds zaterdag ook deel van uitmaakt.

Inhoud plus
Voor de komende jaren staat er in ieder geval al genoeg op de agenda. De maandelijkse bijeenkomsten, het jaarboek en de jaarlijkse topsprekersavond die samen met de Tuinbouw Jongeren Westland georganiseerd wordt – een samenwerking waar volgens de beide organisaties nog wel meer uit te halen valt. “Vroeger was er misschien strijd tussen Oost- en Westland, maar dat is echt niet meer zo”, vertelt Pieter. “De tuinbouw is een stuk groter dan alleen Oost en West en we hebben met dezelfde zaken te maken.” En dan nog natuurlijk de jaarlijkse reis: vorig jaar stond Polen op de agenda en de definitieve bestemming van dit jaar is nog onbekend, maar hier wordt binnen het bestuur flink over gebrainstormd.

Inhoudelijk zit het dus wel snor met de club, maar dat is natuurlijk niet het enige waar het om draait. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met een borrel die minstens even lang duurt als het officiële gedeelte. Nadat ze vorig jaar in Polen twee dagen lang bedrijven bezochten, werd er als verrassing afgesloten op de schietbaan – en natuurlijk ook nog met een avondje stappen. “Ja”, vindt Pieter, “De toekomst van de tuinbouw moet ten slotte ook wel gezellig zijn.”


 Vorig jaar met bijna 30 man naar Polen

Voor meer informatie:
Tuinbouwjongeren Oostland
http://tuinbouwtoekomst.nl/