Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evanthia, Pieter Staalduinen

De weg van het brassica zaadje

Tholen - Ieder zaadje is uniek en om als teler een uniform product te kunnen leveren is een goede sortering van groot belang. Bij Evanthia gaat er dan ook niet één de deur uit zonder dat deze schoongemaakt, getest, gewogen op zaadgrootte, gefractioneerd en desgewenst behandeld met een schimmelwerend middel door het coaten van de zaden. Manager Seed Technology Mark van der Lugt en Product & Accountmanager Leo Boers liepen met ons de weg van een zaadje, een Brassica zaadje om precies te zijn, van levering tot aan de tuin van kweker Pieter Staalduinen, die er vervolgens een mooi eindproduct van maakt!


Leo Boers en Mark van der Lugt

Van A tot Z
Mark, die na een decennium in de groentezaden, overgestapt is naar de bloemenzaden, vertelt. “Zodra de zaden binnen komen wordt er, per partij, een monster genomen. Deze worden gezaaid en het kiempercentage wordt genoteerd. Vervolgens wordt er ‘gefractioneerd’, oftewel, de kleinste maat zaad wordt uitgefilterd en het goede zaad wordt in verschillende fracties verdeeld’.

Door ‘windschoning’ en “doekmachine” worden de goede fracties opgewaardeerd op vorm en gewicht. Zo krijg je uniforme partijen en heb je een product waar de kweker mee uit de voeten kan. Vervolgens wordt opnieuw een kiemtest gedaan en pas dan wordt een partij een soort officiële schatting van het percentage goed zaad meegegeven. “Kiemt, zeg 93%, maar blijkt gemiddeld slechts bv. 86% te resulteren in een plantje, dan zal gekeken worden wat hiervan de oorzaak is. Als de kiem uiteindelijk niet voldoet volgens de gestelde norm zal deze worden gecompenseerd.

In veel gevallen kiest de klant zelf of hij wel of geen coating om het zaadje wil hebben. Bij Brassica’s dient een kleurcoating enkel om ze zichtbaar te maken bij het zaaien. De zaden zijn zo klein dat je niet direct ziet of je nu geen, één of misschien drie zaadjes hebt gezaaid. Met een kleurencoating is dat duidelijker, zaai je gelijkmatiger en krijg je een uniformer gewas als resultaat.

Nieuwe soorten
Het ontwikkelen van nieuwe soorten is bij Evanthia, immers een veredelaar, core business. “De laatste jaren hebben we best een mooi assortiment eigen Brassica’s ontwikkeld”, vervolgt Leo, in de praktijk vaak de schakel tussen de veredeling, de verkoop en de kweker. “De veredelaar doet waar hij goed in is, maar hij moet wel gevoed worden met wat de kweker en de handel graag ziet. Tegelijk heeft de kweker eigen eisen en teeltvragen, waar je uiteraard ook oren naar hebt. Daarom is niet de levering van een partij zaadjes het doel, maar samen met alle partijen een mooi eindproduct leveren.

Volledige garantie kun je echter nooit geven, omdat het een natuurproduct is, maar ook omdat je altijd nog meer had kunnen testen. “Eén test is geen test, omstandigheden wisselen altijd. Daarom ga je verder de keten in, naar de kweker toe, en doe je daar praktijkproeven. En onder de streep geldt altijd: eerlijkheid duurt het langst. Blijkt iets toch niet te werken, dan moet je potentiële klanten zelfs durven wijzen op soorten van concurrenten die voor zijn teelt nu eenmaal objectief beter zijn.”


Pieter in de kas tussen de proeven

Teelt
Een van de kwekers waar Evanthia zaken mee doet is Pieter van Staalduinen. Sinds drie jaar teelt hij op 7000 meter Brassica’s, naar eigen zeggen vooral omdat het goed in zijn schema past. In het voorjaar en zomer heeft hij o.a. Carthamus (type snijbloem) staan, vanaf half juli is de kas leeg en na de schoonmaak is er een half jaar ruimte voor iets anders. Brassica teel je bovendien koud en indien nodig stook je om vorstvrij te blijven.

Is Brassica moeilijk? Niet speciaal, weet Pieter, maar je moet er wel een beetje geluk mee hebben. “Je moet in het najaar al een paar goede koude nachten hebben, want pas dan krijgen ze kleur. Twee jaar geleden kleurden ze pas in januari en dat is te laat. Dan is het seizoen min of meer voorbij. Het jaar daarop was al heel wat beter en het zojuist gelopen laatste seizoen was uitstekend.”

Tot nog toe teelde hij alleen rondbladig wit. Deze zijn voor ongeveer 80% bestemd voor kerstarrangementen en wordt veel geverfd en geglitterd. Maar dit jaar deed hij samen met Evanthia wat proeven. Het betreft een win-win: Evanthia, die bovendien ook in het Westland gevestigd is, bouwt referentie op, en Pieter op zijn beurt voelt er wel wat voor om uit te breiden in assortiment. “Ik heb onlangs een tuin gekocht, de markt is goed en ik denk dat ik er misschien volgend jaar wel een vakje rood bij doe.”

Volgende week kunt u tijdens de IPM Essen de stand van Evanthia bezoeken in hal 2.E.33. Tussen het scala aan Evanthia’s genetica en tropische (jonge) planten uit zaad en weefselkweek zal de Brassica Empire serie zeker niet ontbreken.

Voor meer informatie:
Evanthia
Vlotlaan 560
2681 TX Monster
T: 0174 715103
E: sales@evanthia.nl
www.evanthia.nl

 

Pieter Staalduinen
E: pieter@staalplant.nl