Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Suntory over introductie Applause

De meest blauwe roos so far

Na jaren van onderzoek is het Suntory gelukt middels genetische modificatie een blauwe roos (Applause) te creëren. Bovendien heeft men een serie blauwe anjers in huis, welke 'de eerste genetisch gemodificeerde snijbloem ter wereld' was. In de loop der jaren is de vraag en de acceptatie van deze variëteiten groter geworden en de blauwe bloemen van Suntory zijn nu op steeds meer plaatsen ter wereld te vinden.

Masashi Matsumura en Monica Useche tijdens de FlowersExpo in Moskou, waar ze Applause introduceerden.

De blauwe roos Applause werd tijdens de Flowers Expo in september 2019 geïntroduceerd en op de IFTF (in de stand van Florigene) werd de blauwe anjer Moonvista, de donkerste telg uit de Moonserie, in Nederland geïntroduceerd. Naar eigen zeggen is met name Rusland een interessante markt voor de blauwe bloemen en tijdens de beurs verzorgde Suntory meerdere workshops, waarin men meer vertelde over het achterliggende proces.

Start
In 1990 begon het zogenaamde Bleu Rose project, dat Suntory samen met het Australische Florigene op touw zette. In een uitgebreid artikel licht Suntory toe dat er twee technische obstakels waren die moesten worden opgelost. De eerste betrof het isoleren van de benodigde genen, het ontwikkelen van een methode om deze genen te introduceren in in het roos-DNA en het produceren van genetisch bewerkte rozen uit deze cellen.

Genen van blauwe petunia’s
Veel planten produceren van nature al bijna blauwe bloemen. Na onderzoek besloot het bedrijf om te kiezen voor een petunia met een zeer donkerpaarse kleur. In juni 1991 waren ze in staat om de blauwe genen te isoleren, waarna Suntory en Florigene onmiddellijk patent aanvroegen voor de blauwe genen.

Geen blauw
Via agrobacterium, een bacterie die de mogelijkheid heeft om zijn eigen genen over te dragen aan plantencellen, introduceerden ze de blauwe petuniagenen in de rozen. Toen de eerste roos zijn blaadjes opende in 1994, bleek echter dat er geen blauw te bekennen was in de roos.


Keisuke Matsui (Suntory), Ed Groot (Fresh Chain) en Cory Sanchez (Florigene Flowers).

Blauwe anjers
Dat leek het einde te zijn van het project, maar men vond een nieuw traject. De petuniagenen deden hun werk niet in de rozen, maar ze werkten wél in anjers. Zo werden de genetisch bewerkte blauwe anjers geboren, de eerste genetisch bewerkte bloemen ter wereld die gecommercialiseerd werden. In 1997 werden deze bloemen, genaamd Moonseries, in Japan op de markt gebracht. Het aantal variëteiten en de populariteit ervan zijn sindsdien toegenomen. De bloemen worden geteeld in Colombia en Ecuador en worden voornamelijk verkocht in Japan, de VS, Europa en Australië.

Blauwe genen van viooltjes
Maar hoe zat het met de rozen? De onderzoekers gingen verder en isoleerden in hetzelfde jaar blauwe genen uit een viooltje. Eindelijk zagen ze kleurveranderingen in de rozen, nu richting donkerrood. “De roos was nog verre van blauw, maar de productie van blauw pigment was de eerste stap in de richting naar een blauwe roos.”

De eerste blauwe roos
Rond 1998-1999 zagen de eerste 'ietwat' blauwe rozen het licht. Verder gaand op de ingeslagen weg werden deze steeds blauwer en weer een aantal jaar later kreeg men het voor elkaar een roos te produceren die bijna 100% van het blauwe pigment had opgenomen. In 2002 werd de meest blauwe lijn geselecteerd en uiteindelijk werden zo de eerste blauwe rozen ter wereld geboren.

Het grootste obstakel: de papieren
In juni 2004 kwam het nieuws officieel naar buiten en werd het verhaal van de blauwe roos opgepakt door media over de hele wereld. De reacties waren overweldigend, maar het grootste obstakel dat moest worden overwonnen was het daadwerkelijk op de markt brengen van de rozen. Dat zat hem in de benodigde vergunningen en fytosanitaire papieren. In Japan moest men aantonen dat de rozen geen gevaar vormden voor de biodiversiteit. Dat duurde vier jaar, maar op 31 januari 2008 was de vergunning een feit.

De productie en verkoop ging van start en tegelijkertijd werden soortgelijke bureaucratische processen gestart in andere landen.

Echt blauw?
Applause staat bekend als de meest blauwe rozenvariëteit op de markt, maar het valt te betwisten hoe blauw de kleur daadwerkelijk is. “Een aantal klanten vinden het niet echt blauw, maar meer lavendel,” vertelde Mario Vicente ons eerder al. De algemeen manager van Fresca Farms levert Applause al twee jaar aan de Amerikaanse markt. Hij is het ermee eens dat de roos nog niet echt blauw is. “Maar als je het vergelijkt met andere lavendelkleurige rozen, dan zie je dat die er meer roze in hebben. Applause is een roos dat het blauwe gen van de campanula bevat en dit zorgt voor de blauwe violetkleur.”

Divers assortiment
Ook al is Applause nog niet een echt blauwe roos, er is al wel veel interesse. “Mensen zijn op zoek naar andere dingen en Applause is zo’n product dat kan zorgen voor diversificatie in het assortiment,” zegt Vicente. 

Suntory
Masashi Matsumura
Email: masashi_matsumura@suntoryflowers.co.jp 
https://www.suntoryapplause.com/ 

Publicatiedatum: