Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet Kelderman, Finlays

"Maak boeketten waar de bloemen geteeld worden"

"In het enorme aanbod aan rozen moet een kweker ervoor waken niet inwisselbaar te worden. Een manier om dat te doen, is door zelf boeketten aan te bieden”. Dat vertelt Piet Kelderman, commercieel manager bij Finlays. Deze Keniaanse kweker produceert op drie locaties (twee in Kericho en een in Londiani, samen goed voor ruim 100 hectare) vooral rozen, maar daarnaast ook een brede variatie aan andere snijbloemen. Twee jaar geleden begon men zelf boeketten te maken en naar eigen zeggen stijgt de vraag naar deze 'packed at source' ruikertjes flink.


Piet Kelderman op de IFTEX 2019 in Nairobi, Kenia.

"Behalve dat we ons willen onderscheiden van de concurrentie, zien we dat het maken van boeketten aan de bron, d.w.z. daar waar de bloemen geteeld worden, goedkoper is dan in Europa", vervolgt Piet. Bovendien hebben landen als Nederland en het VK te stellen met een tekort aan arbeid. De boekettenmakers zijn vaak aangewezen op Poolse handen, maar die zijn steeds schaarser.

Wat is de uitdaging
Wil je boeketten kunnen maken, dan moet je wel assortiment hebben. Dat is bij Finlay met rozen, dianthus, matthiola, asters, veronica's, eucalyptus, varens, grevilia, photinia, leucadendron en gipskruid voor handen. Maar dan nog ben je er niet, weet Kelderman. "Iedere bloem moet van uitstekende kwaliteit zijn. Is er een ondermaats, dan haalt dat het hele boeket naar beneden."

Daarnaast moet het natuurlijk ook nog maar even gebeuren. Ook wat dat betreft kun je niet over een nacht ijs gaan en moet worden geinvesteerd in personeel. Zij moeten immers leren het klusje secuur te klaren.

Boeketten van Finlay's, mét handgemaakte etiketten

Vraag
Sinds Finlays begonnen is met bloembinden, hebben ze de vraag enorm zien toenemen. "Behalve dat wij het voor de importeur goedkoper maken, zijn de bloemen ook verser en zitten er minder handen aan ieder boeket." De bloemen van Finalys gaan de hele wereld over, maar de boeketten vinden primair afzet in Duitsland, Noorwegen en het VK.

Voor meer informatie:
James Finlay (Kenya) Limited
Piet Kelderman
E: piet.kelderman@finlays.net 
www.finlays.net