Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Antoine Hoeijmakers, Glorious Gloriosa

"Dankzij belichten hebben we jaarrond Gloriosa leverbaar"

Tholen - In het Limburgse Maasbree vindt men Glorious Gloriosa, een van de slechts vier Gloriosatelers van Nederland. Binnen deze kleine niche onderscheidt kweker Antoine Hoeijmakers zich door als enige jaarrond te belichten. Dat maakt een jaarrond levering mogelijk en zorgt ervoor dat hij ook in de wintermaanden zijn klanten van goede kwaliteit kan voorzien, zo vertelt hij op een rondje tuinen.

“Dat belichten was een ontdekking”, weet Antoine. “De plant houdt wel van een zonnetje, eigenlijk net als de Alstroemeria. Die heb ik hiervoor 25 jaar lang geteeld en daar belichtten we al jaren. Dat gaf mij het idee ook in deze teelt eens te experimenteren met extra licht. En dat leidde tot uitstekende resultaten. Na de nodige proeven in de donkere en koudere maanden hakten we de knoop door en zijn we alles gaan belichten. Waar we eerder de bestaande klanten in deze maanden niet konden beleveren, kunnen we dat nu wel en komen er zelfs klanten bij.”

Eigen veredeling
De Gloriosa is een goeie, maar ook arbeidsintensieve teelt. Het vereist veel handwerk. Bovendien doet het bedrijf er een stukje eigen veredeling bij en ook daar gaat veel werk in zitten. “Gloriosa is een knol en het vermeerderen van knollen is een traag proces. Vanaf het moment dat je een nieuwe soort denkt te hebben, duurt het nog zeker vijf jaar voordat je er aantallen van kunt produceren. De keerzijde is dat we inmiddels verschillende soorten uit eigen veredeling in productie hebben, zoals de exotic pink (roze) en de twin color (geel). Binnenkort hebben we die ook jaarrond beschikbaar en om dat mogelijk te maken zullen we er wat neventeelt uitdoen.”

Van oorsprong komt de Gloriosa uit Azië of uit Afrika, maar in veel gevallen zijn die met elkaar gekruist. De huidige variëteiten kunnen daarom volgens Antoine met goed recht ook “Europese” Gloriosa heten. Het assortiment is verdeeld in een deel potplanten en een deel snij. Als potplant is het een kamerplant die in de zomer ook buiten op het terras kan, maar dan moet het geen koude en druilerige zomer zijn. Een leuk feitje is dat, hoewel de knol zelf tamelijk ziektegevoelig is, de plant zelf giftig is voor ongedierte. Daardoor heeft de consument met een Gloriosa in de tuin bijna nooit meer last van ongedierte zoals trips of luizen.

Kas
De kas waarin geteeld wordt was voorheen een komkommerkas, die Antoine een kleine tien jaar geleden heeft overgenomen. Hij verkocht zelf zijn oude Alstroemeriakas en zocht naar iets exclusievers. Dat vond hij bij een Gloriosateler, die rond diezelfde periode met pensioen ging en geen opvolging had. “Hij had wat wij zochten en ik heb toen zijn hele klantenbestand en, voor zover als mogelijk is, zijn know-how over kunnen nemen."

Samen
Een dynamiek die aan veel niches eigen is, is dat er weinig aan kennisdeling en –ontwikkeling gebeurt. Dat ziet Antoine als een gemis. “In de alstroemeriateelt gaat men samen aan tafel om te kijken hoe het beter kan en waar de knelpunten zitten. Om vervolgens hun product gezamenlijk beter in de markt te kunnen zetten. Dat gebeurt hier niet, omdat de schaal er niet naar is en allicht omdat je je sneller bedreigd voelt. Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering van de teelt.”

Voor meer informatie:
Glorious Gloriosa
Aan de Steenoven 10
5993 RJ Maasbree
T: +31(0)77-4650004
E: info@gloriousgloriosa.nl 
www.gloriousgloriosa.nl