Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gommers Hortensia in zijn nopjes met statushouder

"Als je een tweede Somaff hebt is hij welkom"

Goede, gemotiveerde medewerkers vinden, het valt op dit moment niet altijd mee. Zeker bij een complex product als de hortensia. Kweker Erik Gommers is dan ook blij met Abdalrhman Somaff uit Syrië. "Hij houdt van planten en is leergierig."

Zo’n vier hectare beslaan de kassen van Gommers Hortensia in Sprang-Capelle. Ze staan bomvol bloeiende snijhortensia’s. Tien soorten in totaal, in verschillende kleuren en maten. De favoriet van Abdalrhman – bij Gommers is zijn ‘roepnaam’ Somaff – is de Verena. "Die diep-roze kleur is prachtig." Abdalrhman vertelt vol trots over zijn werk. "Het duurt lang voordat je weet waar je op moet letten bij het snijden: de grootte van de bloem, de kleur, de versheid, de dikte en lengte van de stengel. Het is veel. Maar mooi!" "Herinner je je de eerste keer snijden nog?", vraagt Erik lachend. "Ik ging kijken en zag een gang vol bloemen die je er niet af had mogen halen."

Geïnteresseerd
Ondanks die valse start heeft Erik Gommers nooit getwijfeld aan Abdalrhman. "Hij werkt hard, wil graag leren én is een plantenliefhebber." Erik en Abdalrhman kwamen eind 2017 met elkaar in contact via AB Werkt en Baanbrekers. "Ik had een vacature, zij vroegen of ik interesse had in een statushouder. Prima, zei ik, ik sta open voor alle culturen. Ik heb twee mannen op proef gehad, Somaff was duidelijk geïnteresseerd. Eind februari 2018 is hij begonnen."

Freedom
Abdalrhman is in 2013 vanwege de oorlog uit Syrië gevlucht. Hij liet zijn vrouw en twee dochters noodgedwongen achter. "We woonden in Homs, we hadden drie huizen. Die zijn allemaal platgebombardeerd." De eerste anderhalf jaar woonde hij in Turkije, in augustus 2015 vertrok hij naar Nederland. Waarom? "Freedom!", roept hij. Begin 2017 werd hij statushouder en kreeg hij een huis. Zijn vrouw woont inmiddels bij hem, dochters Leen en Mei – nu 21 en 18 jaar oud – komen naar verwachting deze zomer. "Iedere dag spreek ik ze", zegt hij. "We bellen of Skypen. Ze wonen bij hun moeder, mijn eerste vrouw. Gelukkig gaat het goed met hen."

Tolk
In Syrië was Abdelhrman landbouwkundig ingenieur en adviseerde hij agrariërs. Vanaf de eerste dag dat hij in Nederland was, wilde hij ook hier aan de slag. "Als je werkt, leer je de taal veel sneller dan via een cursus", licht hij toe. Maar als asielzoeker kun je niet direct gaan werken. "Gelukkig sprak ik vier talen: Arabisch, Syrisch, Turks en Engels", vertelt hij. "En tegenwoordig ook Nederlands. Daardoor werd ik tolk in het asielzoekerscentrum en later ook bij de gemeente Loon op Zand." Via de gemeente kwam hij in contact met Baanbrekers. Hij vertelde daar dat hij graag wilde werken bij een bedrijf met planten, groente, fruit of bomen. Uiteindelijk lukte dat dus, in een voor hem compleet nieuwe wereld. "Ik had nog nooit van hortensia’s gehoord. In Syrië is het te warm voor de plant."

Groeien
Ruim een jaar nu werkt Abdelhrman bij Erik Gommers. Hij geniet van het bedrijf, van zijn collega’s en van het werk. "Het is heel afwisselend, geen dag is hetzelfde", zegt hij. Erik is blij met de gemotiveerde en leergierige arbeidskracht. "Om hier te slagen, moet je willen", zegt hij. "Ik heb al diverse krachten gehad die er na een maand mee stopten omdat ze het te moeilijk vonden. Somaff wil en kan het. Ik heb al tegen AB Werkt gezegd: als je een tweede Somaff hebt, is hij welkom." Want Gommers wil verder groeien. Ook Abdelhrman wil dat. Erik: "In een zo kleine en platte organisatie als de onze is dat nauwelijks mogelijkheid." Abdelhrman weet dat. "Misschien begin ik ooit iets voor mezelf, we zullen zien. In ieder geval heb ik het nu goed naar mijn zin. Bij Gommers, in Nederland. Hopelijk kan ik blijven. Eén ding weet ik zeker: ik ga nooit meer terug naar Syrië."

 

Voor meer informatie:
AB Werkt
www.ab-werkt.nl  
info@ab-werkt.nl 

Publicatiedatum: