Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Van der Linden, Cactuskwekerij Van der Linden

"Geen slechte tijd om in de cactussen te zitten"

Tholen - John zit al 40 jaar in de cactussen. Op zijn 17e is hij in de zaak gekomen van zijn vader en nooit meer weggegaan. Niet dat hij geen andere plannen had want op zijn 17e kreeg hij een kans als lasser aan de slag te gaan in het Midden-Oosten. Hij moest echter een paar maanden wachten voordat hij kon afreizen en in de tussentijd hielp hij, op vraag van zijn vader, een handje in de kas. En dat doet hij in feite nog steeds. Samen met zijn broer Frans, die ook alweer 30 jaar in de kwekerij rondloopt, houden zij de zaak draaiende.


Frans van der Linden samen met een werknemer

In een grijs verleden begon de oude Van der Linden met 2000m2 cactussen in Bospolder. Een crisis bracht hem ertoe over te schakelen op perkgoed, waardoor hij zijn draai weer vond. Toen hij 1970 de huidige kas kocht, begon hij uit liefhebberij achterin voorzichtig toch weer een beetje met cactussen en dat was het begin van de 5 miljoen cactussen die er nu jaarlijks de deur uitvliegen. Op zijn ouwe dag liep hij, vertelt John, zo trots als een pauw door de kas.


Deense karren die de volgende morgen naar de klok gaan

Het assortiment gaat voor zo’n 70% op bestellingen de deur uit, de rest komt voor de klok. Bestellingen voor de retail zijn natuurlijk welkom, want dat zijn aantallen. “We hebben regelmatig orders van duizenden trays. Maar van de andere kant zit je dan met enorme pieken. Dan kom je in de knoop met je arbeid. De ene dag heb je vijftien man extra nodig, de volgende dag staan ze uit hun neus te eten. Het is daarom een van onze doelstellingen voor de nabije toekomst om dat wat meer gelijk te trekken.”


Verschillende soorten cactussen

De kwekerij heeft een totaal oppervlakte van 21.000 m2 waarvan 4000 buitenveld is. Ook kweken de heren op nog eens zes hectare kassen, verdeeld over Spanje en Italië. Van de ene kant is dat voordelig omwille van het klimaat – een cactus houdt wel van een zonnetje – en van de andere kant zijn daar de meters beschikbaar en betaalbaar.

Afgelopen jaar heeft Van der Linden een prima jaar gedraaid. Wat zij naar eigen zeggen voor hebben op de concurrentie zijn de hele kleine maatjes. Een deel van het product gaat weg in potmaat 6 ½ en 8 ½. Ook is het oppotten van de kleine maatjes goed geautomatiseerd. Daarnaast hebben ze ook nog andere potmaten en die lopen gewoon mee met de daghandel.


Cactussen hebben duidelijk sierwaarde

Plannen voor de toekomst hebben John en Frans genoeg. Een stukje erbij zou, bijvoorbeeld, welkom zijn. Er ligt een veldje naast de kweker, 17.000 vierkante meter, en als op enig moment alles op zijn plaats valt – de huidige eigenaar wat zou willen zakken, de benodigde vergunningen er zouden zijn, een ander ze niet voor is, de bank wil meewerken, etc. – dan is Van der Linden geïnteresseerd.

Voor meer informatie:
Cactuskwekerij van der Linden
Nieuweweg 18 B
2675 BC Honselersdijk
T: 0174 - 631029
E: info@cactuslinden.nl
www.cactuslinden.nl