Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aardam aan de koffie én de thee

Tholen - Naast palmen, nolina, strelitzia en koffie is zadenhandelaar en opkweekbedrijf Aardam enige tijd geleden ook begonnen met de opkweek van theeplanten. Arthur Spruit, die voor zijn werk geregeld rondstruint in tropische oorden waar menigeen alleen maar van kan dromen, was onlangs in Indonesië om met de zadenleveranciers kort te sluiten.

Arthur Aardam tussen de theeplanten in Indnonesie; rechts, reeds kiemende zaden worden opgezet; linksonder, theeplanten in de kas hier in Nederland

Thee (Camelia sinensis) wordt op veel plekken in de wereld geteeld. Het zijn struiken waar de verse, zachtgroene blaadjes van geplukt worden. Deze worden gedroogd en gemengd met andere plantmaterialen & ingrediënten, waardoor de grote variëteit aan theevarianten ontstaan.

So far so good, maar je moet net wel weten, dat de struik alleen bloemen (en dus zaden) aanmaakt als deze met beleid behandeld wordt. Pluk je alle bladeren, dan krijgen de bloemen geen kans om zich te ontwikkelen. Er moeten dus van te voren afspraken gemaakt worden voor de productie van zaden.

Het bloemetje van de theeplant

“De zaden, die wij gebruiken, halen we uit Indonesië en Nepal”, vertelt Arthur. “Voor het sourcen is het van essentieel belang met je leveranciers goede afspraken te maken over de manier van oogsten en versturen. Dat komt vrij precies omdat de zaden vers het beste kiemen en bovendien is het verkrijgen van de benodigde vergunningen niet altijd even eenvoudig.”

“Als de zaden bij ons binnenkomen, worden ze behandeld en in de kiemcel geplaatst waar de zaden ontkiemen. Wekelijks doorzoeken we de zaden en halen de gekiemde exemplaren eruit. Deze poten we op in verteerbare potjes en kweken we op in de kas. Na enkele maanden groeien, sorteren we de planten op maat, verwijderen we de planten die niet goed gegroeid zijn en leveren ze uit aan de kweker. Deze kweekt de jonge plant op tot een plant geschikt voor de verkoop.”

De zaadjes in de afbreekbare kweekpotjes en rechts een order klaar voor verzending. Daaronder nogmaals Arthur,met een tray theeplantjes.

De plant kan als kuipplant of zelfs als haagplant op de markt komen, maar ook als plant bedoeld om daadwerkelijk thee van te trekken. “Speciaal om die klanten te kunnen beleveren, gebruiken we in de teelt überhaupt geen chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dat betekent dat we moeten bijsturen met biologische middelen en plagen bestrijden met natuurlijke vijanden. Daarnaast zoeken we ook naar verschillende theesoorten, zodat de klant kan mengen (blenden). Zo hebben we al van een zestal oorsprongen verschillende theesoorten in ons assortiment.”

Tea by me
Een klant van Aardam is kwekerij Special Plant Zundert. Samen met hen heeft men het merk ‘tea by be’ in de markt gezet en zijn er afspraken gemaakt m.b.t. kwaliteitsstandaarden en de vorm van de plant. “Met deze vorm van ketensamenwerking beogen we een zo optimaal mogelijk product te maken.”

 
Voor meer informatie:
Kwekerij Aardam Planten B.V.
Oostkanaalweg 5b
2445 BA Aarlanderveen
T: +31 (0) 172-473841
E: info@aardam.nl
www.aardam.nl