Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
plantenkweker André den Drijver over start perkgoedseizoen

"Viooltjes eigenlijk altijd lastig"

Tholen - In februari werd er in de viooltjes 232,5% meer omzet gedraaid t.o.v. vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van Royal FloraHolland. Ook werden er 137,5% meer stuks verkocht en waren deze, met een gemiddelde prijs van 50 eurocent per stuk, 40% beter betaald dan het jaar daarvoor.

Tot zover het goede nieuws. En logisch ook, want hadden we midden februari al mooi weer, vorig jaar was het tot aan de officiële start van de lente bijzonder koud. Het vroege perkgoed - viooltjes, maar ook producten als bellis en myosotis - moeten in de eerste drie weken van maart verkocht worden. “Is het dan mooi weer, dan is in onze handel iedereen gelukkig. Is het dat niet, dan zijn de violen altijd lastig.”

En dat is ook dit jaar niet anders, vertelt plantenkweker André den Drijver. “Inderdaad begonnen we midden februari voortvarend, maar toen werd het weer koud. Eerst schoot alles in bloei, maar vervolgens kregen we weer een dip. Kwekers moeten het product dan vasthouden en wanneer het dan weer mooi wordt, gaat iedereen er vol gas in en krijg je alles op een hoop. De prijzen staan dan ook aardig onder druk en hoewel het niet dramatisch is, kun je al stellen dat ook dit jaar geen florissant violenseizoen wordt.”

"Het is niet anders, in deze handel ‘is het weer koopman’. Het moet in hele korte tijd gebeuren en in die tijd zit iedereen ‘volgeboekt’ in de foldertjes en acties en aanbiedingen. En is het eenmaal 1 april, dan komen de geraniums en osteo’s en fuchsia’s, het warmere perkgoed kortom, en laat de handel de violen vallen."

Conclusie: het violenseizoen loopt beter dan vorig jaar en ook het overige perkgoed is, met een gemiddeld toegenomen omzet van 55,7% en met bijna 60% meer verkochte stuks in februari, goed van start gegaan. Of die spectaculaire lijn in maart wordt doorgezet, zal echter niet het geval zijn. “We gaan nu de campanula’s en dan de petunia’s in, bij ons alles in hangpotten, en dat ging verleden jaar als raket. Met een beetje mazzel hebben we dat dit jaar ook weer.”

Voor meer informatie:
André den Drijver
Dortlaan 13
2671 LN Naaldwijk
M: 06 54337132 
E: andre@drijver.eu
www.drijver.eu