Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Claes Bastrup, Gartneriet PKM:

Grootste Deense campanulakweker in de startblokken voor de lente

Het is lente, bij tuinliefhebbers gaat het kriebelen en de jaarlijks exploderende vraag naar campanula's die daaraan gepaard gaat, zet de kwekers op scherp. Zoals bijvoorbeeld Gartneriet PKM, de grootste campanula kwekers van Denemarken, die zijn tuin tot de laatste vierkante meter heeft volgezet. "De weersverwachting voor de komende tijd zijn uitstekend en we hopen dat dit dadelijk terug te zien is in de verkoop", vertelt Claes Bastrup, sales manager bij het bedrijf.


Claes Bastrup op Myplant & Garden 2019, enkele weken terug in Milaan, Italiƫ.

Stijgende vraag
We spraken Claes afgelopen week, maar met het oog op de verwachtingen moet de vraag inmiddels echt losgebarsten zijn. Dat moet ook wel, want 19 hectare campanula's is niet niks. "We hebben de vraag de afgelopen jaren zien stijgen", vertelt Claes. "Daarom zetten we in op maximale productie, een proces dat we steeds beter in de vingers hebben. Onze best verkopende variƫteit is de GET MEE serie, hoewel ook de recente toevoegingen uit de Like MEE serie ook steeds meer verkocht wordt.


Kijkje in de enorme kas

Groeiende markt
De populariteit van de GET MEE zit hem volgens Bastrup vooral in de kleur en de eenvoud van de plant. "Het donkere lila maakt hem erg aantrekkelijk en daarnaast heeft de consument er weinig onderhoud aan. Zowel binnen als buiten doet hij het goed en bloeit hij vaak, twee tot wel vier keer per jaar."

De belangstelling voor de campanula is gegroeid de afgelopen jaren, en zo ook het aanbod. "Voor ons, die proberen de grote orders binnen te halen, is het daarom van nog groter beland een constante kwaliteit te halen."

Nieuwe klanten
De groei vindt plaatst in aantallen, maar ook hoopt PKM de diversiteit aan klanten te verbreden. "Twee weken geleden vonden hier de Handelspladsen plaats, de lokale handelsbeurs in Odense. Deze beurs trekt kopers uit heel Europa, en omdat wij in de nabijheid gelegen zijn, nodigden we bezoekers uit ook onze kas te bezoeken. Daar werd veel gehoor aan gegeven en uiteindelijk hebben we niet minder dan acht verschillende nationaliteiten op de tuin mogen verwelkomen.

Beter dan 2018
De vooruitzichten zijn-, of in elk geval de hoop voor dit jaar is rooskleuriger dan die van vorig jaar. "Afgelopen jaar ging het seizoen pas laat van start. Tegelijkertijd was de zomer warm en droog. Dat deed de plantenkwekers over de hele linie geen goed. Voor wat betreft de plantenverkoop, is en blijft het weer verreweg de grootste bepalende factor."

20 miljoen planten
Naast campanula, welke het hele jaar door in de kas te vinden is, worden in het seizoen ook schlumbergera en rhipsalidopsis (paascactus) geteeld. Naast 19 ha glas beschikt de kweker ook nog over 4 ha containerveld. Van de 20 miljoen planten die op jaarbasis geproduceerd worden blijft 90% binnen Europa. De overige planten gaan met name naar Canada en de VS.

 

Voor meer informatie
Gartneriet PKM A/S
Claes Bastrup
E: cb@pkm.dk
www.pkm.dk

 

 

Publicatiedatum: