Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijkje in de keuken bij Aleia Roses, Spanje

Tholen - In Soria, Spanje, op ruim een kilometer hoogte, kweekt Aleia Roses de rode roos Red Naomi. En dat is uniek. Niet alleen is er in de wijde omtrek geen tweede te vinden, maar ook met het oog op visie, schaal en techniek is men er met iets bijzonders bezig.

De Spaanse ondernemer Luis Corella, die voorheen o.a. een grote tomatenkwekerij in Mexico had, vatte het plan op ‘de mooiste en beste roos te wereld’ te gaan telen. Waar, zo vroeg hij zich af, kun je dat het beste doen? In Nederland, want daar schijnt men wat van tuinbouw te weten? Of op de evenaar, want daar zijn diezelfde lui naartoe gegaan? Of zou je, naast het hebben van ‘de mooiste en beste roos’, met het oog op klimaat, techniek, mensen en afzetmogelijkheden misschien elders een optimum kunnen vinden?

We waren er te gast en werden getrakteerd op een uitgebreide rondleiding - klikt u hier voor een fotoverslag.

Hij kwam dus uit in Spanje, en meer specifiek, in Soria. Er is veel zon, er is hoogte en er is water (er valt regen en er stroomt een rivier). Ook is de luchtvochtigheid laag. Tegelijkertijd is het in veel meer opzichten dan alleen de fysieke afstand dichterbij dan Kenia. Bloemen kunnen op water in 19 uur naar Aalsmeer gereden worden, de controle over de gehele operatie is veel groter en men heeft een relatief eenvoudige toegang tot alle denkbare technische support. Automatisering, waaronder twee Bercomex Furora lijnen, is tot in de puntjes doorgevoerd; watergift & -reiniging, klimaatcontrole, gewasbescherming en kastechniek is state of the art; en arbeid (zij het in ruwe vorm), energie, infrastructuur, en dadelijk zelfs de CO2 van een nabijgelegen bio centrale, is present. Bovendien is de Spaanse bureaucratie misschien de makkelijkste niet, maar men is én voelt zich bijzonder welkom.

Een solide basis kortom, waarmee de enorme operatie – onder 14 hectare glas worden op jaarbasis 40 miljoen rozen gekweekt – uit kan groeien tot een succesvolle onderneming. De hamvraag is, ten eerste, of het lukt inderdaad die ‘mooiste en beste roos ter wereld te kweken’, en ten tweede, of men erin slaag, er onder de streep iets aan over te houden.

En dat is het geval. “We hebben best wat leergeld moeten betalen, vooral ook met het oog op arbeid. Voordat wij hier kwamen, wist domweg niemand iets van rozen of tuinbouw in het algemeen. Dat hebben we nu echter steeds beter voor elkaar”, vertelt CEO Dirk Hogervorst. “Wat echter essentieel is, is dat het hier, beter dan in Nederland of waar dan ook, lukt Red Naomi te kweken. Vooral in de wintermaanden is de kwaliteit echt veel beter. Dat blijkt niet alleen uit onze tests, maar ook steevast uit die van FlowerWatch, Wageningen UR en Royal FloraHolland. Bovendien is het gewas pas sinds kort zover dat we nu pas onze zwaarste kwaliteit, onder de brand Aleia Máxima, kunnen aanvoeren.”

Heeft men, kortom, de heilige graal te pakken? Daarvoor is het nog te vroeg. Maar dat er muziek in zit moge duidelijk wezen, zoals hopelijk ook blijkt uit onze fotoreportage.

 

Voor meer informatie:
Aleia Roses
E: info@aleiaroses.com
www.aleiaroses.com