Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ornamental Plants & Flowers México, september 18-20

Nieuwe beurs richt zich op Mexicaanse potentieel hightech bloementeelt

Mexico wordt vaak genoemd als één van de landen met een enorm potentieel voor grootschalige bloementeelt. Het klimaat,  beschikbaarheid van alle benodigde bronnen, infrastructuur, grote markten in de nabijheid: alle elementen zijn aanwezig. Het lijkt daarom alsof de markt wacht op iets om de bal aan het rollen te krijgen. Met de hoop het eerste echte zetje daartoe te geven, wordt van 18-20 september 2019 de eerste grote, internationale vakbeurs voor de bloemensector , de Ornamental Plants & Flowers Mexico, georganiseerd. Dit zal plaatsvinden in het Centro Citibinamex in Mexico City.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de IPM Essen. Op de IPM Essen zelf werd de samenwerking bekend gemaakt en de beurs voor het eerst echt gepresenteerd. In januari spraken we met de initiatiefnemers Torben Brinkman van Messe Essen en Enrique Arias Velazco van Ornamental Plants & Flowers (OPF) Mexico.

Oscar Jiménez León (Jardines de México), Torben Brinkman (Messe Essen), Enrique Arias Velazco (OPF), Thomas Soder (consultant) en Francisco Antonio Lozano Alcaraz (Palmeral)

Met al meer dan 23.000 hectare bloemenproductie is de bloemensector zeker niet onbelangrijk in het land. In Mexico vindt men bijna iedere denkbare klimaatzone. Het land kent een grote biodiversiteit, er zijn meer dan genoeg (jonge) arbeidskrachten beschikbaar, de wegen en infrastructuur zijn goed en er is ruimte in overvloed. Toch staat de Mexicaanse markt niet op direct op netvlies van de internationaal opererende tuinbouwtoeleveranciers, en presenteren Mexicaanse bloemenproducenten zichzelf ook weinig buiten de eigen grenzen. Zo waren op de IPM ESSEN slechts drie Mexicaanse bedrijven aanwezig. Vandaag de dag is de grootschalige groenten-, fruit-, en bloemteelt in het land dan ook voornamelijk bestemd voor de lokale markten. 

“Gebaseerd op deze bevindingen denken we dat Mexico klaar is voor een internationaal handelsevenement voor de bloemensector", vertelt Torben. "Lokale producenten willen graag hun voordeel doen met de kennis en producten van grote internationale spelers binnen de glastuinbouw, terwijl de markt zelf talloze commerciële kansen biedt. Vooral wat potplanten betref zijn er op de Mexicaanse markt talloze mogelijkheden. Snijbloemen worden geproduceerd in Colombia en Ecuador, maar (volwassen) planten op de Noord-Amerikaanse markt worden óf in het land zelf of helemaal niet geteeld."

“Daarnaast zou deze handel nieuwe mogelijkheden bieden om de problematische handelsrelatie met de VS te herstellen," voegt Arias Velazco toe. “De timing van de beurs is extra goed, omdat onlangs nog de nieuwe handelsdeal USMCA (United States-Mexico-Canada Agreement) werd ondertekend. Deze deal vervangt NAFTA, een vergelijkbare overeenkomst maar nu met minder restricties. Zo is het nu gemakkelijker voor Mexicaanse producenten om goederen naar Noord-Amerika te exporteren."

"Iedereen die interesse heeft vragen we dan ook een bezoek te brengen aan de Ornamental Plants & Flowers México, aangezien het een geweldige kans is om kennis te maken met de lokale markt en mogelijkheden. Daarnaast kan men een bezoek eenvoudig combineren met een oriëntatie op de bestaande industrie, welke voor zo'n 70% op twee tot drie uur rijden van Mexico City ligt.

Na China, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten is de beurs in Mexico het vierde land waarin een internaitonale sierteeltbeurs georganiseerd wordt. Bij het evenement zijn vier verschillende subsectoren vertegenwoordigd: bloemen en planten, (glastuinbouw)technologie, bloemisterij en decoratie en landschapsinrichting.

Voor meer informatie:
www.ipm-essen.de
www.opfexpo.com

Publicatiedatum: