Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
reacties vanuit het rozenvak

Wereldwijde rozenmarkt piekt voor Valentijnsdag

Tholen - Op de veilingen van FloraHolland, op Rijnsburg en Aalsmeer, is de Valentijn inmiddels gelopen. "Het beeld is redelijk tot goed", zo vertelt veilingmeester op Rijnsburg Amerik de Best. "Het verwachtingspatroon lag hoog, zoals dat altijd hoog ligt met Valentijn, en daar is aardig op ingelost. De kwaliteit is over het algemeen goed en rood werd afgelopen dinsdag op Rijnsburg goed betaald, met zelfs nog wat oplopende prijzen naar het einde toe. Ook wit deed leuk mee, de andere kleuren liepen daarentegen iets minder".

Van records is omgekeerd geen sprake, of die moeten vanochtend zijn gebroken. Hoewel de bulk gelopen is, wordt volgens Amerik ook op de laatste dag voor Valentijn nog goed gekocht, met name door klanten in Nederland en dicht aan de grens. "Met name richting Duitsland werd gisteren echt nog flink gekocht."

In onderstaande fietsen we een rondje rond de wereld. Hoe was de aanvoer vanuit Afrika en vanuit Zuid-Amerika? Welke uitdagingen kwam men tegen? En hoe verloopt de logsitiek, de handling, de verkoop in andere delen van de wereld?

Nederland
In Nederland hebben we aardig weer gehad de laatste weken. De productie is goed geweest, de prijzen waren redelijk. Echter, de Nederlandse roos heeft al tijden te stellen met grote volumes, die met name vanuit Kenia en Ethiopië de markt op komen. “Vroeger, zeg tot een jaar of tien terug, produceerde de Afrikaanse kwekers vooral kleine maten”, vertelt rozenkweker Aad Fransen. “Sinds die tijd zijn verschillende rassen geïntroduceerd, met name ook rode en witte variëteiten, die ervoor zorgen dat zij ook grote aantallen rozen in het midden- en soms zelfs grootbloemige segment kunnen produceren. Dat maakt het er voor de Nederlandse rozenkweker niet makkelijk op, juist ook omdat we hier een hogere prijs nodig hebben om de energie-intensievere teelt te kunnen bekostigen. Voor wat betreft prijzen: specifiek gekeken naar de Red Naomi! zitten we – ondanks het goede weer in Europa, een dag later in de week en géén carnaval - denk ik zo’n 15% lager in vergelijking met Valentijn vorig jaar.”

Kenia
Vanuit Kenia wordt vooral geklaagd over de ‘exorbitante prijzen’ die vrachtvervoerders sinds kort zijn gaan rekenen. Sinds juni vorig jaar worden niet langer kilo’s geteld, maar betalen kwekers per volume-eenheid (oftewel volumetric weight). Daarnaast gaat alleen de zon voor niets op; extra beschikbare ruimte rond de Valentijn wordt ook extra duur betaald. We hoorden daar afgelopen week Sian Roses over klagen, maar bijvoorbeeld ook Isabelle Andre van Red Lands Roses bevestigt in een reactie de opgeworpen prijsdruk. Daarnaast geeft ze aan dit jaar überhaupt te stellen gehad te hebben met trage afhandeling van vrachtdocumenten, zowel op de luchthaven zelf als door de transporteurs zelf. Verder waren deze kwekers wel tevreden het weer en de daarmee behaalde kwaliteit van de rozen en de prijzen die betaald werden o p de directe market. Volgens Yvonne Tirop van Sian Roses werden de beste prijzen dit jaar behaald door een goede voorverkoop.

Ethiopië
Vanuit Ethiopië is men niet onverdeeld enthousiast. Esayas Kebede van Agri-Lake Flowers, een kwekerij gevestigd in Bahar Dar en Holeta, klaagt over tegenvallende prijzen op de klok. “Het weer is hier de laatste tijd goed geweest. Vorig jaar rond deze tijd was het kouder en hadden we minder stelen, wat de prijs ten goede kwam. Daarnaast krijgen we, vermoed ik, meer concurrentie van andere bloemen en geheel andere producten als chocolaatjes en cadeaubonnen.”

Van de andere kant wijst hij op het feit dat Valentijn dit jaar op een donderdag valt, een naar zijn smaak positief gegeven. “De handel en distributie heeft dan goed de tijd gehad alles te verdelen.”

Overigens is de Valentijn zelf niet voor alle rozenkwekers per se een dag om alles op in te zetten. “De Valentijnsperiode is voor ons niet heel belangrijk”, vertelt Wim Ammerlaan van AQ Roses, een kwekerij gevestigd aan Lake Ziway. “In Ethiopië hebben we door de relatief koude temperaturen in december en januari nooit een topproducties in deze periode. Vorig jaar was dat effect extreem, dit jaar is het niet zo koud geweest en is de productie goed door blijven lopen. Wij focussen daarom niet specifiek op de Valentijn, maar kiezen voor een jaarrond stabiele productie van uniforme kwaliteit.”

De prijsvorming was dit jaar naar eigen zeggen ook ‘zeer matig’. “Het lijkt erop dat de piek steeds korter wordt, omdat er steeds minder druk is vanuit de retailkopers om de prijs in de markt te leggen. Exporteurs gefocused op groothandel/bloemisten lijken ook steeds meer bloemen in een kort tijdsbestek te moeten kopen. Wij merken dat sinds september de totale vraag al ondermaats is. Maar dat is ook deels veroorzaakt door het lastige productiejaar 2018, met de vele kwaliteitsproblemen vanuit Kenia en het extreem koude voorjaar in Ethiopië. De populariteit van het bosje rozen in de supermarkt is gewoon minder dan voorheen. De winkels staan al vanaf begin januari vol met tulpen. Komen er niet gewoon teveel rozen naar Europa waar nog niet bekend van is voor wie ze geproduceerd zijn?”

Het viel hem tot slot ook op dat dit jaar al vrij vroeg enorme aantallen rode rozen op de klok verkrijgbaar waren, waardoor de prijzen naar eigen zeggen nooit echt ‘op niveau’ zijn gekomen. “Daarnaast zagen we dat de kleuren geel en roze in de aanloop zeer matig betaald werden. Hopelijk kan er met een stabielere aanvoer richting de vrouwendag een betere prijsvorming gerealiseerd gaan worden.”

Colombia
Vanuit Colombia is volgens brancheorganisatie Asocoflores rond de Valentijn 35.500 ton bloemen weggestuurd. 78% van de import in de VS is afkomstig uit Colombia. Ruim een kwart van de bloemen wordt al voor transport verwerkt in boeketten. Vanuit alleen Colombia zou het gaan om grofweg 600 miljoen stelen. Voor dit jaar zou men bovendien nu al een 5,1% groei in geëxporteerd bloemgewicht kunnen melden.

Leggen we ons oor te luister bij de kwekers, dan blijken ook hier de thema’s weer en transport dominant. Een van de kwekers, David Quesada van Inverpalmas (rozen en anjers, gelegen op de savanne nabij Bogota), geeft aan eigen best leuke verkoopcijfers gehaald te hebben. “Volgens mij was Ecuador wat eerder dit jaar, terwijl wij juist wat achterliepen, omdat het overwegend bewolkt geweest is de laatste weken. Maar dit effect is althans voor ons niet desastreus geweest. Een paar orders moesten wat uitgesteld worden, maar dankzij de flexibiliteit van onze klanten zijn we er goed uitgekomen. Bovendien was de productie over de hele linie niet top, wat er weer voor zorgde dat klanten goed betaalden. 

Voor wat betreft de logistiek noemt hij de beperkte beschikbare ruimte op de vluchten problematisch. “Je moet op tijd zijn of anders is de ruimte vergeven. Dat betekent weer dat je product op tijd moet kunnen leveren.”

Juan Camilo Sanz van Macarena Farms is wat somber en niet tevreden met Valentijnsdag dit jaar. “Op onze kwekerij hoog in de Andes hebben we hadden niet genoeg zon”, vertelt hij. “Het was te bewolkt en daardoor is de productie te traag geweest.”

Ecuador
Vanuit Ecuador is ongeveer 15,000 ton bloemen voor Valentijn verstuurd, een toename van 1.000 ton ten opzichte van vorig jaar. Dat maakte de Ecuador Times afgelopen week bekend. De bloemen, waarvan ongeveer 92 procent roos, zijn onder meer naar de VS, Nederland, Luxemburg, Rusland en Qatar gegaan.

Van een aantal Ecuadoriaanse kwekers kregen we tot slot enkele overwegend positieve geluiden te horen. De vrije markt werd overspoeld, waardoor nog even leuk cashen er niet inzat, weet Jose Antonio Bueno van Sisapamba (gelegen in Cayambe). Prijzen waren naar eigen zeggen zo’n 10% lager dan vorig jaar. Echter, pre-orders waren nog niet eerder zo vroeg, wat het netto resultaat positief compenseert. Ook de weersomstandigheden waren goed, warm en droog. “No weather complaints for Ecuador.”

“De vraag was echt goed dit jaar”, besluit Valeria Lobato Jarrin van Florpaxi, een kwekerij gelokaliseerd in Tanicuchi – Lasso, in de provincie Cotopaxi. “We hebben de bloemen goed kunnen verkopen, zowel de partijen die op voorhand verkocht waren als de stelen die we in de afgelopen dagen verstuurd hebben. We hebben dit jaar enkele nieuwe markten kunnen aanboren, wat voor ons het resultaat allicht goed maakt. Van de andere kant was het weer erg veranderlijk”, zo spreekt zij haar collega-kweker tegen. “We hadden zeker mooie dagen, maar dan ook weer regenachtige perioden. Voor de Ecuadoraanse productie was dit lastig”, zegt Jarrin.

Ook vertelde Gino Descalzi van Fiorentina Flower (wederom een kweker uit Cayambe) de Ecuadorian Times dat het warme weer tijdens het regenseizoen resulteerde in een vervroegde productie en resulteerde in een overvloed aan bloemen op de markt. “Dit resulteerde in een prijsdaling”

Tot slot vertelt Jarrin dat ze door de kou in Noord-Amerika ook een paar vluchten hebben zien uitvallen, wat bij sommigen ook voor wat hoofdbrekens gezorgd heeft.