Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groot aandeel Nederland in Europese geothermieprojecten

Negen hoogwaardige, innovatieve projecten voor geothermische warmte krijgen subsidie vanuit GEOTHERMICA - ERA NET COfund. Dat werd op 19 juni bekendgemaakt. In vijf van de negen projecten is er een Nederlandse partij betrokken. Drie van de negen projecten worden door een Nederlandse partner geleid.

Het investeringsbedrag voor deze projecten is bijna 50 miljoen euro. Ongeveer de helft van dat bedrag komt van GEOTHERMICA. De andere helft leggen de partijen binnen de projecten in.

Deelnemers en projecten
De geselecteerde projecten beslaan een breed scala aan onderwerpen zoals warmteopslag, beheersen van geïnduceerde seismiciteit, EGS boring en putafwerking, probleemloze langjarige productie, composietverbuizing en geïntegreerde toepassingen van geothermische warmte.

Deelnemers in de projecten komen uit Nederland, Zwitserland, IJsland, Ierland, Frankrijk, Vlaanderen, Denemarken, Slovenië, Duitsland, Spanje, Italië en Portugal.

Warmte en elektriciteit in Europa
Geothermie heeft een grote potentie voor levering van warmte en elektriciteit in Europa. Het is een kostenefficiënte optie en daarmee ook een realistisch alternatief voor fossiele elektriciteitscentrales en warmte- en koudevoorziening in de EU en wereldwijd.

Internationale samenwerking
GEOTHERMICA is een gezamenlijk initiatief van EU-lidstaten en geassocieerde landen voor onderzoek- en innovatieactiviteiten, aangevuld met financiële ondersteuning vanuit de Europese Commissie. GEOTHERMICA ondersteunt internationale innovatieprojecten door het uitzetten van "joint calls".

Daarnaast voert GEOTHERMICA activiteiten uit, gericht op het verbeteren van de afstemming tussen publieke onderzoeks- en innovatieprogramma's in verschillende landen, en op beter gebruik van resultaten van gesubsidieerde projecten.

RVO.nl vertegenwoordigt Nederland met expertise en subsidiemiddelen in GEOTHERMICA. De Nederlandse deelname in de projecten is gesubsidieerd via de regeling Hernieuwbare Energie.

Bron: RVO
Publicatiedatum: