Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe methoden en software

Betere analyse DNA-informatie van polyploïde gewassen

In een promotie-onderzoek van Peter Bourke is onderzocht hoe DNA-informatie van polyploïde gewassen het best kan worden geanalyseerd en er zijn nieuwe methoden en software ontwikkeld om dit voor elkaar te krijgen. Op 15 juni is Bourke gepromoveerd aan Wageningen Universiteit. Analyses van DNA-informatie van polypoïde gewassen zoals aardappelen, rozen en chrysanten leverden nieuwe inzichten en belangrijke resultaten op.

Veel van onze belangrijkste gewassen zijn polyploïd - een ongewoon fenomeen waarbij elk chromosoom in meerdere kopieën aanwezig is (meer dan de gebruikelijke twee exemplaren). Meestal gaat het dan om tetraploidie, waarbij elk chromosoom vier keer voorkomt. Plantensoorten kunnen deze toestand goed verdragen (van dieren of mensen kan dit niet worden gezegd). Polyploïdie kan bepaalde voordelen bieden, zoals grotere vruchten en bloemen, zaadloosheid van vruchten (nuttig voor fruittelers) of verbeterde tolerantie tegen omgevingsstress. Echter, het voorkomen van meer kopieën van elk chromosoom maakt dingen ook ingewikkeld, met name wanneer plantenveredelaars DNA-informatie willen gebruiken in de selectie van goede planten.

Lees hier het onderzoek.

Bron: Wageningen University and Research
Publicatiedatum: