Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ING:

"Sierteelt staat er het beste voor"

Het Economisch Bureau van ING verwacht een toename van 1% afzet- en productievolumes in de gehele agrarische sector. Ondernemers in de sierteeltsector staan er volgens ING het beste voor. Akkerbouwers het minst.

Sierteelt fleurt op
De kwekers van bloemen en planten kennen een goed jaar, ook al vallen de exporten door het koude eerste kwartaal nog wat tegen. Het vertrouwen is goed en de investeringsbereidheid groot. Vooralsnog is de omzetontwikkeling van planten beter dan die van snijbloemen. Uitzondering is phalaenopsis, waar al sinds september slechte prijzen voor worden betaald. De export naar het Verenigd Koninkrijk is verder gedaald vanwege de dure euro, maar dit kon worden opgevangen de toenemende exportvraag vanuit andere (Oost-) Europese landen. De verwachting is dat de vraag van de Britse consument naar bijvoorbeeld Nederlandse tomaten en chrysanten redelijk op peil zal blijven, ook als deze producten iets duurder worden en dat Britse telers de rol van Nederlandse niet of nauwelijks zullen kunnen overnemen.

Regeldruk op milieugebied
Verder constateert ING dat agrarische ondernemers veel regeldruk ondervinden, vooral op het gebied van milieu. ING: "Dit heeft ondernemers altijd gedwongen efficiƫnt te werken, innovatief te zijn, maar ook om kansen te pakken. Daar komt momenteel nog eens bij dat diverse partijen in de agrifood keten steeds grotere stappen zetten om in te spelen op de consumentenwens tot verduurzaming. Land- en tuinbouw hebben al veel bereikt op het gebied van duurzaam ondernemen, waaronder een flinke reductie van de uitstoot van broeikasgassen, maar de sector is er nog niet."

Bron: ING
Publicatiedatum: