Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
bloemenfoto tentoonstelling, 23 t/m 30 september, Stedelijk Museum Schiedam

De Tuinen van Elspeth Diederix

Het bijna surrealistische werk van Elspeth Diederix (Nairobi, 1971) ontstaat door een combinatie van duiken, tuinieren en fotografie. Diederix richt haar camera op de bloemen in haar tuin en de wereld onder water. Dat levert een spectaculair resultaat op, waarbij ze de ‘schoonheid van dingen’ laat zien. Zonder photoshop in het museum en met echte bloemen op het plein buiten.
 

Vlnr: Elspeth Diederix, Miracle #01, 2017; Elspeth Diederix, Miracle #02, 2017; en één van de twee aangekochte onderwaterfoto's: Elspeth Diederix, Shapetwo, 2017. Collectie Stedelijk Museum Schiedam
 
The Miracle Garden
De kleurige klimplanten (lathyrus) op het plein voor het museum ziet Diederix als een satelliet tuin van haar project The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam. Op die plek ensceneert ze haar bloemstillevens zo dat het net lijkt alsof de gefotografeerde bloemen uit een andere werkelijkheid komen. Haar sneeuwklokje is een soort bloemenwonder. In de museumzaal van The Miracle Garden in Schiedam toont ze een film die je meeneemt naar deze tuin. De kleine videoportretten van bloemen zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.
 
Kunstenaar, hovenier en duiker
Elspeth Diederix studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2002 kreeg ze de Prix de Rome voor haar fotografie, één van de belangrijkste staatsprijzen van Nederland. Ze exposeert in binnen- en buitenland en is ook hovenier en duiker. Tijdens haar duikexcursies maakt ze onderwaterfoto’s, waarvan het museum er twee aankocht. Die zijn nu voor het eerst te zien. In die zaal staat ook een groot aquarium met een model voor een onderwatertuin.
 
Onderwatertuin
‘Nederland heeft een onderwatersculptuurtuin nodig’, vindt Diederix. Boven water zijn overal parken, onder water is niets. De peilers met waterplanten en schelpen onder een pier inspireerden haar om een ruimtelijke sculptuur te maken. Die kan helemaal begroeid raken met onderwaterleven, waardoor je een soort tuin krijgt waar je doorheen kunt zweven. Ligt het aan Diederix, dan komt deze eerste Europese onderwatertuin in de Zeeuwse wateren.
 
Beeldentuin
Onderdeel van de tentoonstelling is een beeldentuin, waarvoor Diederix beelden en schilderijen uit de museumcollectie koos. Dat werk van onder andere Daan van Golden en Carel Visser wordt gecombineerd met dat van Diederix. Ook geeft De tuinen van Elspeth Diederix inzicht in het werkproces van de kunstenaar. Op de tweede verdieping van het museum neemt ze je mee in haar experiment.

Experiment
Ze is gefascineerd door het veredelen van nieuwe bloemen. ‘Als kweker kun je de strepen en patronen op bloemen beïnvloeden. Vanuit die fascinatie maak ik nieuwe bloemen.’ Deze meer dan honderd foto’s kunnen bezoekers op de tentoonstelling zelf gewoon doorbladeren. Ze maken deel uit van een andere tuin: The Studio Garden. Die naam verwijst naar haar blog en de tuin bij haar atelier.
 
bron: Stedelijk Museum Schiedam | www.stedelijkmuseumschiedam.nl
Publicatiedatum: