Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maaike Vreeswijk, Rosa Werkt:

“Met extra begeleiding kunnen arbeidsbeperkten prima aan de slag in de kas”

Tholen - Rosa Werkt heeft afgelopen week een contract getekend met de gemeente Rotterdam om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. De bedoeling is dat mensen met een arbeidsbeperking straks aan de slag gaan in de Westlandse glastuinbouw. Maaike Vreeswijk van Rosa Werkt: “Veel arbeidsbeperkten zitten al langere tijd zonder werk, terwijl er in de glastuinbouw dringend behoefte is aan arbeidskrachten. Deze mensen willen vaak graag aan de slag en wij helpen ze daarbij.”



Eerdere projecten waarin werkzoekende Rotterdammers aan het werk werden geholpen in de Westlandse glastuinbouw slaagden niet. Hier heeft Rosa Werkt van geleerd, vooral dat begeleiding en opleiding essentieel zijn in het slagen van het project. Volgens Maaike deels omdat er niet voldoende rekening werd gehouden met de beperkingen van deze potentiëlenieuwe werknemers. “De medewerkers aan dit traject krijgen de mogelijkheid om parttime te werken als dit qua fysieke belasting beter past. Ook is in overleg met de opdrachtgevers afgesproken dat er andere start- en pauzetijden gehanteerd kunnen worden.”

Geschiktheid
Rosa Werkt zet in op extra begeleiding van de werkzoekenden op de werkvloer. De medewerkers zullen tijdens de proefplaatsing door een chauffeur opgehaald en thuisgebracht worden, terwijl de chauffeur als regisseur ook meeloopt op de werkvloer. Maaike: “Medewerkers krijgen hierdoor echt één-op-één contact.”

Gedurende een proefplaatsing op een van de opleidingslocaties kunnen de medewerkers wennen aan de werkzaamheden. Maaike: “Deze proefplaatsing duurt vier tot zes weken. De opdrachtgever krijgt twee weken kosteloos de beschikking over de medewerkers. Bij gebleken geschiktheid komen de werknemers vervolgens in dienst bij Rosa Werkt. Daarna kunnen wij deze werknemers definitief bij de opdrachtgever plaatsen, terwijl ze bij Rosa Werkt onder contract blijven staan. De opdrachtgever heeft hierdoor de zekerheid dat hij voldoende personeel heeft, terwijl de werkzoekende niet langer afhankelijk is van de gemeente Rotterdam.”

Rosa Werkt maakt in samenwerking met Custo&Partners de prestatie meetbaar met het RGGS-programma. Deze afkorting staat voor Resultaat Gericht en Gemotiveerd Samenwerken. Met de informatie uit dit programma kan bepaald worden hoe een medewerker functioneert en waar zijn kwaliteiten liggen.

Korting
Naast mensen met een arbeidsbeperking zal Rosa Werkt ook werkzoekenden die in aanmerking komen voor deze kwalificatie gaan begeleiden. Maaike: “Een analfabeet kan bijvoorbeeld niet lezen en schrijven, maar wel uitstekend aan de slag als tomatenplukker.” Tegenover een mogelijk iets minder hoge productiviteit bij de medewerkers staan voor de teler financieel gunstige regelingen die het inhuren van arbeidsbeperkten moet stimuleren.

Voor het project is Rosa Werkt nog op zoek naar extra opdrachtgevers die mensen met een arbeidsbeperking aan het werk willen helpen. Maaike: “Hoe meer opdrachtgevers er meedoen, hoe beter.”

Voor meer informatie:
Rosa Werkt B.V.
info@rosawerkt.nl
Maaike Vreeswijk
06 21 28 74 79