Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Loef, LTO:

”Publiek-private samenwerking key in creëren eerlijk werk”

Gezond, veilig en eerlijk werk. Dat zijn de thema's die aan bod komen in het jaarverslag over 2017 dat de Inspectie SZW onlangs publiceerde. Voor eerlijk werken lag de focus van de Inspectie op de deelsectoren pluimveehouderijen, uienteelt en glastuinbouw.

In het jaarverslag wordt onder meer Peter Loef, beleidsadviseur bij LTO Glaskracht Nederland aan het woord gelaten. “Publiek-private samenwerking is daarin heel waardevol”, stelt Peter. “Zo helpen we elkaar vanuit elkaars eigen verantwoordelijkheid. Zo heeft de expertise van de Inspectie ons geholpen de veiligheid te verbeteren van het werken met karren voor vervoer en opslag van bloemen en planten. Daarnaast helpt het recherchewerk van de Inspectie ons misstanden in de arbeidsmarkt aan te pakken, bij bedrijven waar wij zelf geen invloed op hebben.”

Telers stapelen bloemen en planten op Deense Karren om ze vervolgens te transporteren en op te slaan in koelcellen. Naar aanleiding van een ongeval heeft de Inspectie vastgesteld dat dit niet altijd veilig gebeurde. Het kostte een 15-jarige jongen een vingertop, toen de kar omviel en een van de wielen in een gleuf van de vloer terecht kwam.

Sterkere karren
“De Inspectie wilde het stapelen verbieden en bedrijven die dit toch doen, stil leggen. Dat had een enorme impact op de sector. Stapelen bespaart namelijk veel ruimte in de koelcel. Als dit niet meer mag, moeten de telers hun koelcel uitbreiden. Dat kost veel ruimte en geld. Ook het transport zou moeten worden verdubbeld. Uit oogpunt van kosten en de nationale infrastructuur was dat ongewenst. Met een aantal ondernemers in de glastuinbouw, de sector boomkwekerij en leveranciers van deze Deense karren nodigden we de Inspectie uit voor overleg met een sectorale taskforce die we hiervoor in het leven hebben geroepen. We wilden onderzoeken of het mogelijk zou zijn een manier te vinden om stabiel te kunnen stapelen, zodat medewerkers geen veiligheidsrisico’s meer zouden lopen.”

De inspecteurs gaven waardevolle tips, stelt Loef. “Hun kennis over veilig werken was de basis voor een aantal prototypes. Een aantal ondernemers en leveranciers heeft ze in samenwerking met ons kennisinstituut Stigas ontwikkeld en in de praktijk getest. Denk aan sterkere koppelingen tussen de verschillende onderdelen van de karren. Begin maart 2018 presenteerden we de modellen aan de Inspectie. Hier is positief op gereageerd. Mét elkaar kom je verder.”

Goed werkgeverschap
Naast veilig en gezond werken, maken LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland en Inspectie SZW zich ook sterk voor eerlijk werk. Een rapport van de Inspectie bracht een aantal gevallen van arbeidsfraude aan het licht. Goed werk, vindt Loef: “Leuk vonden we het natuurlijk niet. Niet voor de medewerkers waar het om gaat en niet voor de sector, die door een kleinere groep telers in een negatief daglicht werd gesteld. Maar het is natuurlijk heel belangrijk dat deze foute werkgevers worden opgespoord. Als brancheorganisatie spelen wij geen rol in opsporing. We zijn dus blij met het werk van de Inspectie.” Loef wijst erop dat communicatie over dit soort onderzoeksresultaten nauw luistert. “Met de communicatie wil je naleving bevorderen, goed gedrag belonen en de perceptie van de pakkans vergroten zonder het imago van de hele sector te beschadigen.”

Afstand van misstanden
LTO Glaskracht Nederland neemt bij aantoonbare opzettelijke overtredingen openlijk afstand van misstanden in de media. “Inmiddels hebben wij een checklist ‘goed werkgeverschap’ ontwikkeld. Ook werken we aan een protocol hoe om te gaan met leden die overtredingen begaan. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dit variëren van gericht advies tot – in het uiterste geval – royement. De Ledenraad moet het reglement nog vaststellen. Daarna publiceren we het op onze website.”

Bron: Inspectie SZW
Publicatiedatum: