Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pool dwingt compensatie af bij rechter voor ontslag

Tholen - Wat begon met een woordenwisseling tussen een Poolse medewerker van een glastuinbouwbedrijf en zijn teamleider, liep uit op ontslag op staande voet. Onterecht vond de rechter.

De 51-jarige medewerker raakte in discussie met zijn teamleider en verliet het bedrijf. 's Avonds stond de bedrijfsleidster bij hem op de stoep met een schriftelijk verzoek zijn werk te hervatten. Zij werd niet bepaald welkom geheten. Na een schreeuwpartij vertrok ze onverrichter zake.

De volgende dag vond er een gesprek plaats tussen de betrokkenen, de directeur en een tolk. De gemoederen liepen weer op en volgens de tolk schold de Pool de directeur uit. Die was het zat en ontsloeg de man op staande voet.

Daar was de man het er niet mee eens en hij stapte naar de rechter. Die gaf hem gelijk. De kantonrechter beperkte zich tot het beoordelen van de ontslagbrief. De redenen die daarin voor het ontslag worden gegeven zijn dat de man tijdens werktijd het bedrijf zonder toestemming verliet, de brief om zijn werk te hervatten weigerde en zijn verbale agressie.

Ontslag op staande voet gaat zomaar niet, vindt de rechter. Het is de zwaarste arbeidsrechtelijke sanctie en die is hier niet op zijn plaats. Doordat de werkgever geen verklaring aanleverde van de tolk waarin de woorden van de Pool staan beschreven, is niet te bewijzen of er daadwerkelijk gescholden werd. Uit de aangevoerde verwijten van het bedrijf kan de rechter hoogstens opmaken dat de medewerker geëmotioneerd gereageerd heeft.

De werknemer gaat wel akkoord met het ontslag, maar dankzij de uitspraak van de kantonrechter verlaat hij het bedrijf met een schadevergoeding van ruim €1.900 en een transitievergoeding van ruim €2.000.

Lees de hele uitspraak hier.