Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marian Baas, veredelaar lelie bij Van Zanten Flowerbulbs:

"Een stapje dichterbij de perfecte lelie"

Nieuwe leliecultivars ontwikkelen die grootschalig in de markt gezet worden. Het liefst een serie van alle soorten in alle kleuren. Een grote uitdaging want er is al veel keuze en de kwaliteitseisen worden steeds strenger. Innovatief zijn, is daarom heel belangrijk. Toch zien we steeds weer nieuwe mogelijkheden om onze lelies nog aantrekkelijker te maken voor onze klanten.

door Marian Baas

Uiteraard moeten de cultivars aan alle kwaliteitseisen van onze klanten voldoen. Een perfecte lelie moet niet alleen qua sierwaarde goed zijn met voldoende knopbezetting en intense kleuren, maar moet ook goed te telen en ongevoelig zijn voor ziektes. Hiervoor is een goede bolkwaliteit essentieel. Natuurlijk moeten de cultivars verder sterk, lang houdbaar op de vaas en transporteerbaar zijn. Zo zijn er nog veel meer gewenste eigenschappen die samengebracht moeten worden in die ene perfecte lelie.



Teamwork
Gelukkig werk ik daar samen met een team van gemotiveerde en deskundige collega’s aan. Als team zijn we dan ook van alle markten thuis. Van Zanten Flowerbulbs kent haar klanten goed en weet precies aan welke voorwaarden de producten moeten voldoen. Onze veredelingsprogramma’s zijn zo ingericht dat we hier goed op in kunnen spelen. Samen met mijn collega veredelaar Elleke Boogert, richten wij ons ieder op specifieke productgroepen. Elleke heeft veel ervaring met het veredelen van Orientals, Trompetten, OT- en AT-hybriden. Zelf veredel ik met name in LA- en LO-hybriden en een aantal andere combinaties.

Onderzoek
Voordat ik in 2015 bij Van Zanten Flowerbulbs in dienst trad, was ik als veredelaar lisianthus werkzaam bij een ander bedrijf. Na daar een aantal jaren gewerkt te hebben, zocht ik meer diepgang en uitdaging in mijn vak. Dit vond ik gelukkig bij dit bedrijf. Royal Van Zanten is een modern bedrijf die kennis en innovatie hoog in het vaandel heeft staan. Naast onze reguliere veredelingswerkzaamheden doen we ook veel onderzoek in samenwerking met de research afdeling in Rijsenhout. De onderzoeken leveren bruikbare informatie op die nodig is om de veredelingsprogramma’s op een hoog niveau te houden.

Resultaten
De plantingen van de nieuwe selecties in de kassen bij Van Zanten Flowerbulbs in Hillegom zijn alweer achter de rug. Deze staan nu volop te groeien. We zijn nu bezig met plantingen van de nieuwste zaailingen op het veld in de Wouwse Plantage. Voor mij een heel speciale gebeurtenis en ook best spannend want dit zijn de resultaten van mijn eerste kruisingen. Te meer omdat ik tijdens mijn eerste kruisingsseizoen geïnspireerd ben door een ervaren en vakbekwame collega, die mij de passie en liefde voor dit vak heeft bijgebracht. Ik kijk er naar uit om deze zomer weer nieuwe lijnen te selecteren in een veld vol bloeiende lelies. Maar eerst zijn we volop bezig om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe kruisingsseizoen. Zo wordt alles in het werk gesteld om uiteindelijk hoogwaardige producten te kunnen leveren.

Voor meer informatie:
Royal Van Zanten
Lavendelweg 15, Rijsenhout
Tel: +31(0)297 38 70 00
www.royalvanzanten.com
Publicatiedatum: