Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hans van den Heuvel, Dümmen Orange, Flower Science Cafe

"Assortiment niet verbreden of versmallen, maar verduurzamen"

Ondanks het zonnige en warme weer zat de plebanie van de basiliek Sint Bavo in Haarlem tijdens het Flower Science Café donderdagmiddag vol met kwekers, handelaren en studenten. Die kregen van hoofd onderzoek en ontwikkeling Hans van den Heuvel van Dümmen Orange te horen dat de veredelaar niet uit is op verbreding of versmalling van het aantal varianten, maar op verduurzaming van de rassen. “Het middelenpakket wordt kleiner, consumenten willen dat minder middel wordt gebruikt. Daarom zetten we in op het inbouwen van resistentie met nieuwe veredelingstechnieken.”



Keuzes in assortiment zijn lastig te maken, vindt ‘purchasing director’ Danny van Bergen Henegouwen van FleuraMetz. Hij legde zijn publiek uit dat het aanbod onder invloed van de veranderende markt in categorieën ingedeeld wordt, zodat het afnemers makkelijker wordt gemaakt te kiezen uit het enorme aanbod. “Er wordt steeds meer online verhandeld en dat vraagt om een andere vermarkting. Kopers dreigen te verdwalen en daarom helpen we ze met de categorieën essentials, surprise, promo, sale en custom.” Van Bergen Henegouwen gaf wel aan dat bij iedere uitbreiding van het aantal cultivars gekeken moet worden naar het bestaande assortiment. “Misschien kunnen we ook eens afscheid nemen van oudere varianten.”



Aad Vernooy van LTO Glaskracht schetste het belang van de kleine gewassen. De grote kunnen niet zonder de kleine, betoogde hij. “De kleine gewassen zijn de kraamkamer voor de grote. Lisianthus, pioen en helianthus zijn begonnen als klein gewas, maar nu zijn het grote spelers. Kleine gewassen spelen een cruciale rol bij de afzet van bloemen. Het grote assortiment kleine gewassen is daarbij juist een pluspunt, alle vormen, kleuren en geuren zijn beschikbaar. We kunnen niet zonder elkaar.”



In de paneldiscussie, die daar op volgde, is aangegeven dat de Europese regels rond veredeling en gewasbeschermingsmiddelen een beperking vormen voor de veredelaars en kwekers. “De concurrentie uit de Verenigde Staten is groot en ze kennen daar minder beperkingen”, waarschuwt Van den Hoek. “Er wordt gewerkt aan een gelijk speelveld, maar als dat niet lukt blijven de Verenigde Staten en met name Israël in het voordeel bij genetische aanpassingsmogelijkheden van gewassen.” Na afloop werd er nog volop nagepraat over het thema. Mocht u aansluitend behoefte hebben om hier met Flower Science over te sparren, laat het ons weten via info@flowerscience.nl.



Auteur: Flower Science. Klik hier voor meer foto's van de bijeenkomst
Publicatiedatum: