Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
waterplannen op orde met DLVge

Kom beslagen ten ijs wanneer de handhaver komt

Tholen - De Nederlandse glastuinbouwsector is druk in de weer met het voldoen aan de nieuwe richtlijnen voor waterzuivering. De datum van invoering was 1 januari. Afgesproken is dat tot 1 juli 2018 niet handhavend opgetreden zal worden. Dat wil niet zeggen dat er, achter de schermen, niet hard gewerkt wordt. Dick Marck van DLVge schrijft op dit ogenblik veel waterplannen voor telers. Telers moeten beslagen ten ijs komen op het moment dat de handhaver langs komt. En die komt. En de boetes (dwangsommen) lijken er niet om te gaan liegen.


Arjan van Antwerpen en Dick Marck

In die waterplannen worden de waterstromen binnen het teeltbedrijf beschreven. Het hele watersysteem wordt in kaart gebracht. Om te kunnen voldoen aan de zuiveringsplicht moet de teler, als eerste stap, de waterstromen van het bedrijf goed in beeld hebben. Alleen dan hebben de maatregelen het gewenste effect en weet je zeker dat er binnen de regels gehandeld wordt. Het gaat dan onder andere over drainwater bij substraatteelt en drainagewater bij grondgebonden teelt én filterspoelwater. Arjan van Antwerpen, directeur DLVge: ”Er wordt eenvoudig snel iets over het hoofd gezien. Het is belangrijk om hier secuur mee om te gaan.” Daarnaast biedt het rapport meerwaarde voor het bedrijf doordat het hele watersysteem helder in kaart is gebracht.

Met het rapport als uitgangspunt wordt aangetoond hoe het bedrijf aan de nieuwe zuiveringsregel voldoet of gaat voldoen. Dan kan door nullozing, aanschaf van een BZG goedgekeurde installatie of collectieve of mobiele zuivering. Hierop kan een gefundeerde beslissing genomen worden.

Eén van de aanbieders van een BZG-gecertificeerde waterzuiveringsinstallatie sprak vorige week nog over een magere 40% van de telers die een beslissing hebben genomen over de installatie. Dat is niet veel. En dat is niet voldoende. En dan te bedenken dat de datum aanvankelijk op 1 januari was. Maar goed ... er wordt wel hard aan gewerkt. En met de waterplannen in de hand kan de teler de handhaver aantonen dat de oplossing nabij is.

Voor meer informatie:
DLVge
Horti House
Violierenweg 3
2665 MV Bleiswijk
T +31(0)10 462 30 30
Dick Marck
E: d.marck@dlvge.nl
www.dlvge.eu