Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Petunia speelt hoofdrol in kleuronderzoek

We houden van oranje bloemen. Maar niet alle bloemen zijn verkrijgbaar in prachtig oranje. Hoe kan dat? Een consortium met onderzoekers van Dümmen Orange, Wageningen University en de Universiteit van Helsinki doen samen kleuronderzoek.

Bloemkleur is een belangrijk selectiecriterium voor het creëren van variëteiten in de veredelingsindustrie. Het aantal methoden dat in Europa is toegestaan om nieuwe kleurtypen te genereren, is beperkt, maar er is een schat aan kennis over kleurvorming in modelorganismen beschikbaar om in siergewassen te bestuderen. Eén van de gewassen waarin het kleurtype de laatste tijd een belangrijke topic werd, is petunia.



Het NWO heeft onlangs een beurs toegekend aan het project "Orange on Top". Het consortium, geleid door dr. Julian Verdonk, onderzoekt in dit project de biologische routes naar verschillende kleurtypen in petunia. In petunia worden anthocyanines (paarse en roze pigmenten) gemakkelijk gevormd, terwijl de accumulatie van carotenoïden (geel en oranje) beperkt is. "Orange on Top" zal bestuderen wat deze accumulatie verhindert. Deze kennis kan gebruikt worden om naast petunia’s ook andere sierbloemen in oranje te kweken.

Bron: Dümmen Orange
Publicatiedatum: