Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouwondernemers uitgenodigd voor Nationaal Landbouwdebat

Dagblad Trouw wil het Nationaal Landbouwdebat uit de jaren '90 nieuw leven inblazen. Met een opinieonderzoek dat naar 15.000 agrarische ondernemers wordt gestuurd, wil het dagblad dit voorjaar de telers een stem geven in het landbouwdebat dat nu vooral óver hen wordt gevoerd.

De uitkomsten worden in juni gepubliceerd in een speciale bijlage van de krant en gedeeld met vakmedia. De publicaties moeten de start zijn van nieuw inhoudelijk overleg over de agrarische toekomst van Nederland: in zaaltjes door het land en uiteindelijk in de lokale, provinciale en landelijke politiek.

Debat
Het agrarisch bedrijf haalt de afgelopen jaren veelvuldig de media, vaak negatief. Het gaat dan over teveel mest, dierziekten, gewasbescherming en maatregelen die vanuit Brussel en Den Haag worden opgelegd. In de debatten vallen actiegroepen en politici over elkaar heen, maar de agrarische ondernemer heeft daarin geen stem. Daar moet 'De Staat van de Boer' verandering in brengen. Aan de hand van de resultaten wordt dit voorjaar het Nationaal Landbouwdebat nieuw leven ingeblazen. En via deelname hebben agrarische ondernemers dus voor het eerst zélf invloed op die discussie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Wageningse bureau Geelen Consultancy en wetenschappelijk begeleid door de Wageningen Universiteit (WUR). Agrarische uitgeverij Agrio is ook betrokken bij het onderzoek.

Digitale vragenlijst
Aan de hand van de digitale lijst met vragen en stellingen wordt onderzocht hoe het met de ondernemers zelf gaat. Zijn zij tevreden met hun leven en trots op hun vak? Is hun beroep nu aantrekkelijker dan twintig jaar geleden? Hebben zij een opvolger?
Daarnaast richten de stellingen zich op de sector. 'We moeten in Nederland trots zijn op onze agrarische producten die een deel van de wereld voeden'. En: 'Door overregulering is er nauwelijks te ondernemen.' Daarna gaan de vragen over de toekomst van de agrarische sector. Welke richting moet het boerenbedrijf op?

Tot slot mogen alle deelnemers een eigen rapportcijfer uitdelen aan landbouwminister Carola Schouten.

Doe ook mee
Wilt u als agrarisch ondernemer ook deelnemen aan het onderzoek? Ga naar http://www.geelen-consultancy.nl/destaatvandeboer/ en geef hier in slechts zeven minuten antwoord op de stellingen. Er wordt géén privacygevoelige informatie gevraagd en alle meningen worden anoniem verwerkt.

Bron: Geelen Consultancy
 
Publicatiedatum: