Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mobiele waterzuivering:

"Waterzuivering zonder grote investering in eigen zuiveringsinstallatie"

Troscherrytomatenteler Robert van Koppen in Kwintsheul zet bij de jaarlijkse teeltwisseling mobiele waterzuivering van Waterson in om het water uit het teeltsysteem te zuiveren. "We willen weer schoon aan een nieuwe teelt beginnen en dan moeten we het oude teeltwater met chloorhoudende reinigingsmiddelen kwijt", zegt Van Koppen. "Vanaf 1 januari kan dat water niet zomaar op het riool worden geloosd, maar moet het eerst worden gezuiverd. Via het inkoopcollectief mobiele waterzuivering van LTO Ledenvoordeel hebben we met Waterson de abonnementsvorm Membership afgesloten."



Mobiele zuiveringsinstallatie

Het Waterson Membership ontzorgt de teler volledig. Tijdens de teeltwisseling komt er van de 4,5 hectare steenwolteelt ongeveer 100 kubieke meter restwater vrij, dat in een lege silo wordt verzameld. Op de afgesproken datum en tijd komt Waterson met de mobiele waterzuiveringsinstallatie en sluit deze aan op de vuilwater silo. Dat water wordt gezuiverd en vervolgens in een mobiele buffer met telemetriesturing gepompt. Deze buffer met het 'schone' water is dan tijdelijk aangesloten op het telemetrienetwerk van de Gemeente Westland. De lozing via telemetrie, die in dit gebied verplicht is, zorgt voor een optimale benutting van de afvoercapaciteit van de riolering.

Investering

Voor de teelt gebruikt de tomatenteler regenwater vanuit een bassin van 4.000 m3, aangevuld met osmosewater. Het drainwater wordt ontsmet met een Vialux hogedruk UV-installatie. "Omdat we het hele jaar gesloten telen, was de aanschaf van een zuiveringsinstallatie en rioolbuffer met telemetriesturing voor ons geen optie", meldt Van Koppen. "Het duurde ook lang voordat er duidelijkheid kwam over de goedkeuring van zuiveringsinstallaties. Door natriumarm kalisalpeter te gebruiken, kunnen we de natriumophoping in het drainwater beperken, waardoor ook onze hoeveelheid restwater kleiner wordt. Investeren in een eigen waterzuivering, die vervolgens 360 dagen per jaar stil staat en ook nog in de verplichte telemetriebuffer zijn dan dure oplossingen. Daarom hebben we gekozen voor mobiele waterzuivering."

Lees hier meer over de ervaring van Robert van Koppen.

Bron: Harry Stijger, LTO Ledenvoordeel
Publicatiedatum: