Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenextracten als toekomstige schimmelbestrijders

Wetenschappers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie hebben een mogelijke nieuwe strategie ontdekt tegen schimmelinfecties. Bepaalde plantenextracten blijken, na verdamping, erg actief over een afstand tegen de meest resistente vorm van de twee Candida schimmels. Een nieuwe labotest maakte dit onderzoek mogelijk. Deze bevindingen kunnen relevant zijn voor zowel medische als agrarische toepassingen.

Het onderzoek, geleid door prof. Patrick Van Dijck, is geworteld in het probleem van oprukkende resistente schimmels. Zo blijkt Candida in steeds meer gevallen bestand tegen fluconazol, het meest gebruikte antischimmelmiddel. Wetenschappers proberen daarom de vermeende positieve eigenschappen van stoffen zoals essentiële oliën (stoffen die vrijkomen vrij door stoomdestillatie of koud persen van citrus) ook aan objectieve tests te onderwerpen.

Nieuwe test voor verdampte oliën
Het onderzoekteam verzamelde 175 oliën, goed voor ruim 1.000 moleculen. Bedoeling was om actieve stoffen in deze complexe mengsels te ontdekken. Daarvoor ontwikkelden ze een nieuwe labotest. Die moest nagaan of die stoffen ook antischimmeleigenschappen vertonen als ze vanop een afstand verdampt werden. Dat kan eventueel interessant zijn voor nieuwe toekomstige toepassingen.

Prof. Patrick Van Dijck (VIB-KU Leuven): “We hebben twee varianten van de schimmel Candida getest. En ongeveer de helft van de geteste essentiële oliën en hun bestanddelen bleken, na verdamping en heroplossen over een afstand, krachtige remmers voor de meest resistente schimmel van de twee. Met deze test hebben we ook de werking van de meest gebruikte anti-schimmelmedicijnen getoetst. Wat bleek: geen van hen toonde enige activiteit over een afstand.”

Tal van mogelijke toepassingen
Met dit onderzoek ontwikkelden prof. Van Dijck en zijn team nu een eenvoudige test om de activiteit van vluchtige moleculen over een afstand te evalueren tegen schimmels. De resultaten moeten wel nog klinisch gevalideerd worden, maar de mogelijke toepassingen zijn legio.

Coauteur Adam Feyaerts (VIB-KU Leuven): “Onze inzichten zijn onder andere een goed startpunt om nieuwe vluchtige moleculen te ontwikkelen. Met deze moleculen kunnen we bijvoorbeeld anders moeilijke plaatsen bereiken. Denk maar aan toepassingen zoals hygiënisch onderhoud in ziekenhuizen of longinfecties bij patiënten. Ook in de landbouw zijn er mogelijkheden, zoals besmetting in bewaring voorkomen of gewasbescherming.”

Noot: het labo van Patrick Van Dijck maakt deel uit van het VIB-KU Leuven Centrum voor Microbiologie

bron: vib.be
Publicatiedatum: