Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Binnenkort teelt u op rijstvlies
De meeste glastuinders gebruiken een op veen gebaseerd substraat voor de teelt van hun gewassen, maar er is een trend richting het gebruik van alternatieve substraten zoals kokosnoot, houtvezel of voorgekookte rijstschillen. Telers proberen voortdurend het perliet in hun teeltmixen te vervangen omdat perliet niet- hernieuwbaar en anorganisch is. Sommige telers experimenteren met het gebruik van rijstkaf in hun substraatmengsels, anderen gebruiken het als bovenlaag.
Rijstvlies of -kaf is de beschermende omhulling van rijst. Deze schillen zijn een bijproduct van de rijstverwerkende sector en kunnen vers of voorgekookt zijn. Vers rijstkaf volgt direct uit rijstverwerking.
Voorgekookte rijstschillen (bekend als PBH) worden gestoomd, waardoor alle in het product aanwezige zaden worden gedood. Net als perliet verhogen rijstschillen de afwatering en porositeit van een substraat zonder gevolgen voor de stikstof. Telers die ze gebruiken, moeten echter extra voorzichtig zijn omdat de rijstschillen een hogere pH waarde hebben (van 6,5 tot 8,0) dan voor de meeste kasgewassen optimaal is (5,8 tot 6,2).