Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste heetstookproeven lelie in klimaatkast

Deze week is Delphy team Bloemenbollen gestart met de eerste praktijkproeven met bloembollen in de nieuwe klimaatkast. In het eerste onderzoek wordt gezocht naar het ideale moment om lelies te heetstoken als alternatief voor een warmwaterbehandeling.



Alternatief voor de warmwaterbehandeling
De afgelopen 2 jaren heeft Delphy op grotere praktijkschaal proeven gedaan met de heetstook van leliebollen. Dit onderzoek werd kort voor het planten uitgevoerd met volle kuubkisten met leliebollen in een heetstookcel. De heetstookbehandeling is getest als alternatief voor de warmwaterbehandeling. Deze heetstookproeven in lelie worden gefinancierd door het Leliefonds.
 


In dit tweejarig onderzoek is gebleken dat een heetstookbehandeling goed werd verdragen door de lelies. Belangrijke voorwaarde voor een succesvolle heetstookbehandeling was een hoge RV in de cel in combinatie met niet eerder uitgedroogd plantgoed zonder spruitvorming. Bollen die voor de heetstook licht waren uitgedroogd of last hadden van extreme spruitvorming, ondervonden schade.

Op zoek naar het ideale tijdstip
In de praktijk wordt een warmwaterbehandeling in de periode januari/februari uitgevoerd. Om het optimale moment van het heetstoken van lelies te kunnen bepalen, wordt door Delphy vanaf begin februari tot kort voor planten op verschillende tijdstippen in de klimaatkast in lelies geheetstookt. Iedere keer zullen drie cultivars (een Oriƫntal, een LA- en een OT-hybride) worden behandeld. Al deze behandelingen zullen worden opgeplant op de Proeftuin van ROL (Regionaal Onderzoek Lelie) in Wapse. Vervolgens zal er een opbrengstbepaling worden gedaan om verschillen in bolgroei aan te kunnen tonen. Met de bepaling van het optimale tijdstip van de heetstookbehandeling, is de heetstookbehandeling klaar om door kwekers in de praktijk toegepast te worden.

Voor meer informatie:
Delphy
info@delphy.nl
www.delphy.nl
Publicatiedatum: