Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Onderzoek naar knopval zeer relevant voor orchideeënteler Tesselaar"

Student Chris van de Kuijl (plantenteelt niv 4 Clusius College) doet een onderzoek voor Top Orchid ondernemer Peter Tesselaar naar de bewaarbaarheid van orchideeën tijdens transport van de planten. Voor Tesselaar kwam het goed uit dat Chris zich meldde want er liggen genoeg vraagstukken op de plank over het vervoer van de orchidee.

Dat orchideeën van warmte houden is bekend. Uit onderzoek is gebleken dat donkerte een stressfactor is voor de orchideeën. Tijdens het transport is het geen uitzondering dat de orchideeën meerdere dagen in het donker worden vervoerd. Als het dag/nacht ritme wordt verstoord, dan treedt er stress op bij de orchidee. Orchideeën die in een stresssituatie terecht komen, gaan uit zichzelf ethyleen vormen en ethyleen veroorzaakt onder andere knopval.

Samen met Ingrid Beentjes (Chrysal) en Gitte ten Hope en Cees Luling (Flora Holland) is er een onderzoeksvraag ontwikkeld, die vooral gaat over de invloed van ethyleen op knopval bij de orchidee en of een ethyleenblokker de knopval kan voorkomen. In tenten heeft Chris diverse opstellingen en proeven gedaan en vooralsnog zijn er weinig significante waarnemingen die doen vermoeden dat ethyleen de werkelijke veroorzaker is van knopval. Voor Peter Tesselaar zijn dat zeer interessante resultaten omdat hij dan verder op zoek kan naar de mogelijke oorzaken.

Heeft u ook een onderzoeksvraag voor een mbo student? Laat het weten en mail naar n.boterblom@clusius.nl.
 
Bron: Greenport NHN
Publicatiedatum: