Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"DryGair geeft teler stuur in handen"

Tholen - Nog geen twee jaar geleden werden de eerste units in een Nederlandse kas geïnstalleerd. En toen nog een, en daarna nog een, en inmiddels is men de 50 units, geïnstalleerd op meer dan 30 bedrijven, gepasseerd. “Ik doe niks anders meer”, vertelt Eef Zwinkels van Royal Brinkman, dat enkele jaren geleden een samenwerking aanging met de Israëlische ontwikkelaar DryGair. De ontvochtigings techniek is effectief, duurzaam, een geeft de teler, zoals menigeen het zelf omschrijft, ‘een stuur in de handen’.


Teeltman Rinus van der Gaag en Eef Zwinkels

Kwekerij Marcel Vijverberg was de eerste Nederlandse kweker die twee units installeerde. Als snel zag hij dat het klimaat beter in de hand te houden was. De planten groeiden gezonder en compacter, zonder dat hij groeiremmers gebruikte. Dit najaar heeft hij nog eens drie units bijgeplaatst, in het nieuwere gedeelte. Het enthousiasme van de plantenteler en een trots bij beide partijen als eerste de techniek met succes te hebben geïntroduceerd, maakt de tuin een geliefde spot voor Eef om er met (potentiële) klanten een rondje te lopen.

Koud biertje
DryGair werkt als een koud bierflesje dat je uit de koelkast pakt. Zoals het vocht uit de lucht neerslaat op het koude glas, slaat het vocht neer op de koude panelen in de DryGair unit. Vochtige lucht wordt aan de zijkant aangezogen en aan de bovenkant, droog en een beetje opgewarmd, weer terug de kas ingeblazen. Het water loopt langs de panelen een bak in en wordt via een slangetje afgevoerd. De machine moet ergens hangen of staan – vaak gaat de voorkeur uit naar het midden van de kas, maar niet per se – en kan eventueel ook op wieltjes worden geplaatst. Kwestie van een verlengsnoer en even nadenken over de afvoer; het water is immers schoon en kan gewoon dienen als gietwater.



“In het Nieuwe Telen wordt gepoogd de ramen zoveel mogelijk gesloten te houden”, verduidelijkt Eef. “Dat is energie-technisch gezien wel duidelijk, maar wat doe je dan met het vocht? Dat was ook het oorspronkelijke idee van DryGair: kun je ’s nachts verdampen en toch de stookkosten enigszins beperken? Dat kan dus, maar daarnaast ga je ook anders telen en leer je als vanzelf allerlei dingen bij. Zo is wat mij betreft de les van dit jaar: als de ramen dicht zijn, kan men ook op natte en grijze regendagen ineens een actief, levendig klimaat creëren.”

Door de grote variant wordt 22.000m3 lucht per uur ontvochtigd, waarmee 30-55 liter water (dit hangt af van de temperatuur van de kaslucht) wordt onttrokken. Afhankelijk van de teelt, en dan met name de verdamping en de ruimte boven het gewas, is één unit op 1.500 – 8.000 M2 voldoende. Omdat flink op gas wordt uitgespaard en de machine zelf warmte produceert wat dan weer niet hoeft te worden bijgestookt, mag men er op rekenen de investeringen binnen enkele jaren terug te verdienen. Daarbij zorgt een levendiger klimaat voor een generatiever gewas en worden allerlei ongemakken – gescheurde tomaten, schimmels, botrytis, aanslag op de vloeren – voorkomen.



Eef Zwinkels, ooit zelf tomatenteler, heeft 30 jaar lang watertechnieken verkocht. Ook heeft hij zelf de cursus Het Nieuwe Telen gevolgd, wat, in combinatie met talloze metingen bij kwekers, zijn vertrouwen in het DryGair steeds groter heeft gemaakt. En niet alleen bij hem. “Het heeft iets van een sneeuwbaleffect. Die kwekers, dat praat met elkaar en steekt elkaar aan. De moderne kweker kan allerhande zaken naar zijn hand zetten, maar vocht is nog vaak een probleem. Met het actief vocht uit de lucht halen hebben kwekers nu ook dat stuur in de hand!"

Voor meer informatie:
Kwekerij Marcel Vijverberg
Westgaag 8A
3155 DE Maasland
T: 010-5903636
M: 06-22805570
F: 010-5903637
E: kw.m.vijverberg@planet.nl



Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
T: 0174 44 61 00
F: 0174 44 61 50
M: 06-53723413
E: eef.zwinkels@royalbrinkman.com
www.brinkman.nl