Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
stand van zaken

Inhouden op het loon voor huisvesting van seizoenarbeiders

De werkgeverslijn krijgt op dit moment veel vragen over inhouden voor huisvesting. Hierbij de huidige situatie rond wet en regelgeving en de inzet van LTO en de vaktechnische organisaties:

De huidige situatie rond wet- en regelgeving
  • Sinds 1 januari 2017 mag alleen op het Wettelijk Minimumloon (WML) ingehouden worden als de huisvesting is gecertificeerd door een daartoe geaccrediteerde Certificerende Instelling op basis van normen waar werkgevers en werknemers het over eens zijn.
  • Met ingang van 1 januari 2018 wijzigt het WML begrip waardoor niet meer ingehouden mag worden op het "WML" gedeelte van het loon over de overuren. Hierdoor wordt het in de praktijk nog lastiger om in te kunnen houden via de loonstrook.
  • Wel mag u nu en volgend jaar de huisvesting factureren en laten betalen (PIN, per bank of contant), ook als de huisvesting niet gecertificeerd is.
Inzet Werkgeverslijn
  • Huisvesting factureren en laten betalen is voor veel bedrijven niet praktisch, geeft extra administratieve lasten geeft extra risico's. We zetten ons in om tot een praktisch alternatief te komen waarbij binnen de wettelijke regels op het loon ingehouden mag worden.
  • We hebben lobby bij de overheid gevoerd om in te mogen blijven houden op basis van hetgeen in onze cao's staat. Helaas hebben we geen extra ruimte gekregen en moeten we dus voldoen aan de nieuwe wet en regelgeving die is gaan gelden.
  • We hebben vervolgens met het Ministerie van Sociale Zaken alternatieven verkend en gekeken in hoeverre we ruimte kunnen krijgen om "te groeien" naar een certificeringssysteem. Dat overleg loopt nog.
  • We hebben ons georiĆ«nteerd op de mogelijkheden om vlot tot een certificeringssysteem te komen dat aan de eisen voldoet. Uitgangspunt daarbij is dat we willen aanhaken bij wat er is om hoge kosten en extra audits te voorkomen. Daarbij zien we meerdere mogelijkheden, waarbij op dit moment een module toevoegen aan GlobalGAP, MPS-GAP of aanhaken bij de Stichting Normering Flexwonen het meest praktisch zijn. In alle gevallen is overeenstemming met de vakbonden over de eisen aan de huisvesting nodig.
  • We hebben met de vakbonden afstemming gezocht over de inhoud van de normen. Doordat het moeilijk liep rond de cao open teelten is de afstemming opgeschort. We hopen en verwachten op korte termijn overeenstemming te hebben met de vakbonden over de inhoud van de normen.
Het onderwerp heeft dus volop aandacht van LTO en de vaktechnische organisaties. Voor aanvullende vragen kunt u bellen met de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Voor meer informatie:
Werkgeverslijn
T: 088 - 888 66 88
E: info@werkgeverslijn.nl
www.werkgeverslijn.nl
Publicatiedatum: