Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

India: de gigant ontwaakt

Pak een leeg vel papier. Trek een lijn van linksonder naar rechtsboven. Wat je zojuist hebt getekend? De groei van nagenoeg elke categorie levensmiddelen op de Indiase markt. Of de ontwikkeling van India zelf, de snelst groeiende economie van de G-20. De verdrievoudiging van het inkomen van huishoudens die zal plaatsvinden in de periode 2010-2020 heeft grote invloed op de consumptie van voedsel en de vraag naar verwerkte producten. "The next decade belongs to India".



World Food India
Begin november vond in Delhi voor de eerste maal de beurs World Food India plaats. Het evenement werd georganiseerd door het Ministerie van Voedselverwerkende Industrie hetgeen de prioriteit illustreert van de regering van premier Modi om de verwerking, logistiek en koelketens naar een hoger niveau te tillen. De opkomst van een urbane middenklasse, de snel veranderende voedselpatronen en het enorme bederf van groenten en fruit in het begin van de keten onderstrepen de noodzaak van de veranderingen. India, met 1,3 miljard inwoners, is de tweede producent ter wereld van groenten en fruit met een gecombineerde output van 285 mln. ton. Daarvan wordt slechts 2% tot 3% verwerkt; de verspilling kan wel oplopen tot 40%. Om dat op orde te krijgen, is een uitdaging die gezien de bevolkingsomvang van India zelfs voor de mondiale voedselzekerheid gewichtig genoemd kan worden.

Nederland was op World Food India aanwezig als Focus Country met een door de RVO georganiseerd collectief paviljoen waarin 28 bedrijven en kennisinstellingen deelnamen. Tijdens de evaluatie na afloop waren de deelnemers eensgezind in hun overtuiging: het gaat gebeuren in India. Een makkelijk te veroveren markt zal het niet zijn, maar wie kan of wil het zich permitteren om India daarom maar links te laten liggen?
 
Samenwerking
De Nederlandse ambassade in Delhi is actief bij het assisteren van ondernemers die de markt willen betreden, zoals de deelnemers aan World Food India. Ambassadeur Stoelinga vertelde ze de anekdote van een gesprek wat hij voerde met een directeur van Amazon:

"Zeg nooit dat je het voornemen hebt om je handel met India de komende vijf jaar te verdubbelen want dan neemt niemand je hier serieus. Zeg dat je je omzet gaat vervijfvoudigen, dan begrijpen ze je."

Landbouwraad Wouter Verhey geeft aan dat de samenwerking met India langs vele kanalen loopt en dat er bijna altijd een link loopt naar de overheid. Zo werd in november het eerste Indo-Dutch Center of Excellence voor de tuinbouw geopend in de deelstaat Maharashtra. De Indiase overheid financierde de kas. Nederland hoopt dat via een Train the Trainer module uiteindelijk tienduizenden boeren zullen leren om te gaan met moderne tuinbouwtechnologie. Op het gebied van voedselveiligheid zijn er contacten gelegd tussen NVWA en de Indiase voedselveiligheidsautoriteit FSSAI, in het bijzonder gericht op de vermindering van het antibioticaverbruik, en bij de Wereldbank in Delhi is een medewerker gestationeerd om de link te verzorgen tussen het Nederlandse bedrijfsleven en het landbouwprogramma van de Wereldbank in India. Verhey noemt ook samenwerking in het beroepsonderwijs en de vier clusters van bedrijven die via het programma Partners International Business (PIB) de Indiase markt bewerken voor zuivel, aardappelen, tuinbouw en fruit.

"In geen enkel ander land zijn landbouw-PIB's zo succesvol gebleken. En dan zijn er genoeg bedrijven die de sprong gewoon wagen en hier investeren zoals Allround en Zeelandia. De bakkerijsector is trouwens ook zo'n groeidiamant."

Landbouwraad Verhey plaatst ook een kanttekening. "India is nog steeds geen makkelijk land. Eigenlijk is het een continent, met eigen talen en culinaire voorkeuren, met heel erg veel mensen en af en toe papierwerk waar je hoorndol van wordt. Onze export van landbouwproducten gaat nog niet zo vlot; die was met 90 mln. euro in 2016 ongeveer zo groot als onze invoer wat witte druiven uit India. We willen met onze export dan ook niet India gaan voeden maar leggen de nadruk op technologie en kennis. Want er gebeurt hier veel. Twee jaar geleden was er vanuit Amsterdam dagelijks één enkele rechtstreekse vlucht naar India; nu zijn het er vijf. Eigenlijk kan je het je niet permitteren om hier niet te zijn als je internationaal wil meetellen".

Bron: Agroberichten Buitenland (Freek Vossenaar - Ministerie LNV)
Publicatiedatum: