Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA vond 40 tijgermuggen bij een importeur van Lucky bamboo

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in augustus 2016 op een bedrijf in één dag 40 tijgermuggen gevangen. Het bedrijf (waarvan de identiteit geheim gehouden wordt, red.) had ruim 79.000 stelen van het sierplantje Lucky bamboo uit China geïmporteerd. In strijd met de Warenwet had men nagelaten om de plantjes vrij te maken van de gevaarlijke tijgermug. Dit blijkt uit documenten die recent door de NVWA openbaar gemaakt zijn.

Tijgermuggen zijn uit Azië afkomstige muggen die meer dan 20 virusziekten en parasieten op mens en dier kunnen overdragen. Bekend is dat deze exotische muggen mee kunnen liften met Lucky bambooplantjes uit China. Daarom zijn de importeurs op basis van de Warenwet verplicht om de containers in een afgesloten ruimte uit te laden en daar een bestrijding uit te voeren voordat de plantjes in de kassen worden geplaatst voor de verdere opkweek.

De NVWA voerde begin 2016 een controle uit bij een bedrijf dat een container Lucky bamboo had geïmporteerd en in een loods had uitgeladen zonder de vereiste bestrijdingsmaatregelen uit te voeren. In juli 2016 werd opnieuw Lucky bamboo geïmporteerd waarbij geen bestrijding werd uitgevoerd. Er zijn toen door de NVWA vallen voor het monitoren van tijgermuggen op het bedrijf geplaatst en de volgende dag bleken daar 40 tijgermuggen in te zitten. De NVWA heeft toen de eigenaar van het bedrijf gelast om de verhandeling van de planten te staken, de eventueel reeds verhandelde planten terug te halen en om alsnog de vereiste bestrijdingsmaatregelen uit te voeren.

Niet bekend met de tijgermug? Klik hier voor een introductie videootje van
Bart Knols, medisch entomoloog

bron: AgriHolland / Platform Stop invasieve exoten, 10/08/17

Publicatiedatum: