Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkwekers razendsnel in Zandvoort

Tholen - Gisteren werd de tweejaarlijkse Plantenopkwekersdag van Grodan gehouden in Zandvoort. Voordat de groep de snelle wagens in stapten, waren er vier presentaties. Racen heeft te maken met sturen, net zoals de teelt. Waarom zou je sturen? En waar stuur je op? Wat zijn goede kpi's (Key Performance Indicators) om je bedrijf te sturen?





Jasper Bouwman, sales directeur bij Grodan, gaf een kort college over het belang en het voordeel om deze kpi's te benoemen. Jasper:"Laat je vooral niet beïnvloeden door cognitieve vooroordelen. Wees zo objectief en doelgericht mogelijk in het benoemen voor de kpi's die voor jouw bedrijf van toepassing zijn."



Hans van Herk is de opkweekspecialist bij Grodan. Hij ging verder de 'groene diepte' in. Het sturen van de teelt is belangrijk. Met het geven van water wordt groei, strekking en EC-gehalte beïnvloed. Watergift geeft dus de kans om de teelt sturen en zo te gewenste kwaliteit te behalen. Maar wat gebeurt er nu echt? Meetapparatuur in het blok geeft de opkweker de kans om gericht te sturen. Hans:"Het ideale stuurmoment is overigens direct na het toppen. Kleine plantjes zijn nu eenmaal makkelijk te sturen. Vergelijk heb maar met kleine kinderen en pubers. 16-jarigen hebben een sterkte wil " De conclusie van Hans is dat het sturen op WG en EC beloond wordt. Je kunt beter voldoen aan de wensen van de klanten.



Eric de Winter van WinGrow Tuinbouwadviezen had veel praktische tips om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Eric:"En die klant verwacht best veel. En dat is terecht." De teler wil een o.a. goede doorworteling in de pot, witte wortels aan de onderkant van de pot, bepaald bloeistadium, gelijke scheuten, enz. Maar de teler wil vooral een zo generatief mogelijk gewas in de kas. En waar hoopt de plantenkweker op? Matcht dat met de wensen van de klant? De plantenkweker wil in ieder geval een tevreden klant die opbouwend kritisch is. Eric raadde vooral aan om de teler te betrekken bij de opkweek om wederzijdse verwachtingen waar te kunnen maken. Wees beide transparant. Dan kom je het verst.
 

Gert Jan Goes besprak de mogelijk van sturing door de teler. De teler heeft ook voldoende mogelijkheid om de plant te sturen. Dat kan hij op drie vlakken doen: klimaat, arbeid en irrigatie & substraat.



Grodan introduceert dit jaar twee nieuwe potten. Grodan Supreme is speciaal geschikt voor de paprikateelt. Grodan Elite is voor de tomatenteelt. De Grodan Elite en Grodan Supreme steenwolmatten zijn beide gebaseerd op de Next Generation 2.0- technologie.

Na de presentatie volgde een korte, alcoholvrije break. Er moest immers nog gestuurd worden. Zoals Mario Helderman dit inleidde:"Zijn de topcoureurs in opkweek ook topcoureurs achter het autostuur?" De foto's uit de fotoreportage zeggen genoeg.

De winnaars van de slalomrace waren Joost Buul (Brabant Plant), Marcel Jansen (Gipmans) en Rob Wouters (Bayer).



Bekijk de fotoreportage hier.
 
Voor meer informatie:
Grodan
Hans van Herk
Gert Jan Goes
Mario Helderman
tel (0475) 35 30 20
www.grodan.nl
info@grodan.nl