Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Invoer tijgermug vormt gevaar voor snijbloemensector"

De vondst van een tijgermug bij de bloemenveiling van Naaldwijk, die afgelopen woensdag bekend werd gemaakt, toont aan dat de regelgeving rond de import van het sierplantje Lucky bamboo niet 'tijgermug-proof is. Dat stelt de stichting platform Stop invasieve exoten. Bovendien loopt de hele snijbloemensector volgens het platform een groot risico, want de landen waarheen we exporteren willen niet dat er tijgermuggen in de snijbloemen zitten. De sector zou demissionair minister Schippers van Volksgezondheid onder druk moeten zetten om de regelgeving voor Lucky bamboo snel aan te passen en er streng op te handhaven.

Tijgermuggen kunnen meer dan 20 virusziekten overbrengen, zoals dengue, chikungunya en zika. Een bekende invoerroute is de import van het sierplantje Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) uit China, waar de tijgermug van oorsprong voorkomt. Al sinds 2005 worden er tijgermuggen aangetroffen bij de importeurs van Lucky bamboo, die in het Westland en rond Aalsmeer gevestigd zijn.

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: "In het begin werd er gewerkt met convenanten, maar omdat die niet bleken te werken heeft de minister de minister van Volksgezondheid uiteindelijk onder druk van de Tweede Kamer regelgeving opgesteld op basis van de Warenwet. Aanvankelijk bevatte die regelgeving een verbod om met de Lucky bamboo tijgermuggen te importeren, maar dat verbod werd vervolgens door de minister geschrapt. Nu is de enige verplichting dat de importeur de larven en volgroeide exemplaren van de tijgermug in de quarantaineruimte van zijn kas moet bestrijden."

"De Rechtbank Rotterdam heeft vorig jaar vastgesteld dat die regelgeving gaten vertoont. Want de tijgermug kent nog twee stadia: een eistadium en een popstadium. En daar hoeft de importeur geen actie op te ondernemen. Als er tijgermuggen in zijn kas worden aangetroffen, hoeft er dus geen sprake te zijn van een overtreding en kan er niet gehandhaafd worden, zo stelde de rechtbank vast. Op deze wijze kan het gebeuren dat die importeur vervolgens een partij Lucky bamboo met tijgermuggen naar de veiling brengt. In het veilinggebouw kunnen de tijgermuggen vervolgens eitjes gaan leggen in de partijen snijbloemen die daar op water staan."

"De hele snijbloemensector loopt hiermee een groot risico. Zij zouden demissionair minister Edith Schippers moeten vragen om de regelgeving voor Lucky bamboo onmiddellijk 'tijgermug-proof' te maken en streng op de naleving toe te zien," aldus Reinhold.

Voor meer informatie:
www.invasieve-exoten.nl
Publicatiedatum: